Duitse voetballegende Franz Beckenbauer op 78-jarige leeftijd overleden
i

Getty Images

Duitse voetballegende Franz Beckenbauer op 78-jarige leeftijd overleden

Brian Vesseur • 18:24, 08-01-2024 / Laatste Update: 08:01, 15-01-2024

De Duitse voetballegende Franz Beckenbauer is zondag op 78-jarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie laten weten aan het Duitse persbureau DPA. De verdediger won tweemaal de Ballon d'Or en versloeg in 1974 het Nederlands elftal in de WK-finale. Beckenbauer kreeg de bijnaam Der Kaiser.

In augustus van 2023 meldde Lothar Matthäus, een andere voetballegende uit Duitsland, al dat het niet goed ging met de gezondheid van Beckenbauer. Matthäus weidde destijds niet uit over de problemen die Beckenbauer onder de leden had.

Spelerscarrière

Twee jaar voordat hij het WK won, werd Beckenbauer al Europees kampioen met Duitsland. Ook won Beckenbauer liefst 3 keer back-to-back-to-back een Europa Cup met Bayern München. In 1976 tilde hij ook de wereldbeker voor clubs omhoog met Der Rekordmeister.

WK-winnaar

Beckenbauer bleef ook na zijn spelerscarrière bezig met voetbal. Zo won hij het WK 1990 met Duitsland als trainer. Ook was hij coach van Bayern München en Olympique Marseille. De verdediger was in de tussentijd vooral op bestuurlijk niveau actief.

Beckenbauer was de tweede persoon die het WK als speler én als trainer won. De Braziliaanse Zagallo deed dat als eerste. Hij overleed op zaterdag, twee dagen geleden.