Einde Pascal Jansen bij AZ: al lang ongeslagen tegen Ajax, maar ook rellen en bekerblamages
Pascal Jansen kreeg het bij AZ niet meer op de rit en werd dus ontslagen. ©Pro Shots

Einde Pascal Jansen bij AZ: al lang ongeslagen tegen Ajax, maar ook rellen en bekerblamages

16:57, 17-01-2024 / Laatste Update: 14:55, 18-01-2024

Pascal Jansen is ontslagen als trainer van AZ. Zeker de laatste weken zag men het al aankomen. De fans op de tribunes zwaaiden al weken met de witte zakdoek. Nu de resultaten ook al weken tegenvallen, was het einde verhaal. Toch is het niet alleen maar slecht wat Jansen bij AZ presteerde. Een overzicht van de hoogte- en dieptepunten van Pascal Jansen als trainer van AZ.

Vlak voor de kerst van 2020 werd Jansen aangesteld als hoofdtrainer. Eigenlijk vooral als noodoplossing, want hij moest de ontslagen Arne Slot snel vervangen. Slot ging op een vervelende manier weg. Hij beleefde veel successen met AZ, maar sprak in de ogen van de directie te vroeg met Feyenoord. Maar met 'assistent' Jansen ging AZ eigenlijk vrolijk door met de goede prestaties.

Zo stond AZ bij het vertrek van Slot op de zevende plaats in de Eredivisie en werkte Jansen de ploeg naar plek drie. Sterker nog: in de tweede seizoenshelft presteerde alleen kampioen Ajax beter dan de club uit Alkmaar. Maar die successen waren in het eerste volledige seizoen van Jansen in Alkmaar verdwenen. AZ eindigde op de vijfde plaats en moest via de play-offs Europees voetbal zien te halen. Dat lukte op het nippertje.

Halve finale Conference League

Eigenlijk zijn de hoogtepunten van het AZ onder Jansen vooral internationaal te zien. Afgelopen seizoen haalde AZ de halve finale van de Conference League, waarin latere winnaar West Ham United te sterk was. In de groepsfase van het seizoen daarvoor (2021/2022) ging AZ zonder nederlaag als groepswinnaar door naar de knock-outfase. Daar verloor het wel meteen, weliswaar nipt, over twee duels van de Noorse stuntploeg Bodo/Glimt.

Ongeslagen tegen Ajax, uitstekend in toppers

In topwedstrijden in Nederland zorgde AZ in het eerste jaar van Jansen regelmatig voor een sensatie. AZ bleef in de competitie bijvoorbeeld de laatste vijf duels met Ajax (thuis én uit) ongeslagen. Ook werden er klinkende zeges op Feyenoord (4-2 in 2021) en PSV (3-1 in Eindhoven in 2021) geboekt.

Steeds slechter

Voor Jansen ging het dit seizoen eigenlijk allemaal tegelijk mis. AZ, zoals elke zomer, raakte een aantal goede spelers kwijt en moest dus met een mindere selectie aan dezelfde verwachtingen voldoen. Dat liep vanaf de eerste minuut al een stuk minder. Voetbaldwerg Santa Coloma werd met minimale cijfers aan de kant gezet in de voorronde van de Conference League en vervolgens liep AZ overal achter de feiten aan.

Rellen tegen West Ham en Legia Warschau

Vanaf de keiharde 4-1 thuisnederlaag tegen Aston Villa in de groepsfase van de Conference League is een duidelijke neerwaartse spiraal te zien bij AZ. Kansloos werden de Alkmaarders in de groepsfase uitgeschakeld en overschaduwden de rellen tijdens AZ-Legia Warschau de Europese campagne. Het werd zelfs een internationale zaak. Het was niet de eerste keer in Jansens tijd bij AZ. Ook in de halve finale tegen West Ham een een seizoen daarvoor ging het helemaal mis in het AFAS Stadion.

Blamages in de beker

In de Eredivisie won het niet van ploegen als Excelsior, NEC en FC Twente en vooral in de KNVB Beker was het dit seizoen kantje boord. Twee rondes op rij kreeg Jansen AZ in reguliere tijd niet langs amateurs. Tegen HHC Hardenberg (verlenging) en Quick Boys (penalty's) ging AZ met hangen en wurgen door. Vorig seizoen schakelde FC Utrecht AZ in de achtste finale al uit. Die laatste penaltyserie tegen Quick Boys bleek het einde van Jansen bij AZ, ondanks dat AZ wel 'gewoon' in de kwartfinale staat. In Alkmaar gaat oud-speler Maarten Martens verder als interim-trainer.