Erik ten Hag kan in de Champions League bijna niet meer om Haller heen: 'Ik wil dit vasthouden'
i

Pro Shots

Erik ten Hag kan in de Champions League bijna niet meer om Haller heen: 'Ik wil dit vasthouden'

Martijn Baars • 12:14, 13-09-2021 / Laatste Update: 08:29, 07-01-2024

Met twee goals voor zowel land als club laat Sébastien Haller de discussie over de spitspositie in Ajax’ Champions League-campagne, die woensdag in Lissabon begint, voorlopig verstommen. "Ik kijk er ontzettend naar uit”, stelt de nu wel geregistreerde spits na zijn glansrol tegen PEC (0-2).

Met een dik half jaar vertraging staat Sébastien Haller (27) woensdag voor zijn Europese debuut bij Ajax. Dat vindt door het vergeten vinkje van begin dit jaar bovendien op het hoogste Europese podium plaats, in plaats van in de Europa League. Tenminste, als Haller ditmaal wél is geregistreerd. "Ja, natuurlijk. Dat zal niet weer een verrassing worden”, zei hij in Zwolle met een grijns tegen het AD. "Ik kijk er ontzettend naar uit.”

Vorm is terug

Daar heeft Haller ook alle reden toe. Nog los van dat het zijn vuurdoop betreft, heeft hij de voorbije weken de twijfels over zijn rol in Ajax’ Europese campagne in elk geval voorlopig weggenomen. Waar het seizoen voor hem dramatisch begon met een belabberd optreden en een door het publiek toegejuichte wissel tegen PSV, heeft Haller zijn rendement en vorm in aanloop naar de CL-aftrap in Lissabon flink opgevijzeld.

In beste vorm ooit?

Na het gelijkspel van voor de interlandperiode (1-1 bij Twente) bleef nieuwe averij in Overijssel nu uit, met dank dus aan Haller, die vooralsnog 1-op-1 loopt. Alleen Klaas-Jan Huntelaar en Dusan Tadic hadden deze eeuw minder wedstrijden nodig dan hij om Ajax aan 15 Eredivisie-goals te helpen. Is de recordaankoop (22,5 miljoen euro) nu op zijn best? "Ja en nee”, zegt Haller. "Als je naar de statistieken kijkt, zou je zeggen van wel. Het verschil zit hem nu vooral in het maken van belangrijke goals. Ik ben fit en ik heb vertrouwen. Ik wil dit vasthouden. We gaan zien of ik dit in de Champions League en andere belangrijke wedstrijden door kan trekken.”

'Ik heb veel vertrouwen in hem'

Om dat te laten zien moet Haller wel spelen. En dat leek lang geen uitgemaakte zaak, ook omdat Ajax met Dusan Tadic als valse spits bij afwezigheid van Haller in de Europa League eerder dit jaar vaak frivool en dynamisch bleek. Is Haller inmiddels ook voor de Champions League onomstreden? Ajax-coach Erik ten Hag: "Onomstreden is een groot woord, maar hij scoort sinds zijn komst in januari aan de lopende band. Zijn statistieken zijn geweldig. Hij scoort, maar geeft ook assists. Ik heb ontzettend veel vertrouwen in hem. Je ziet aan mijn opstellingen dat hij bijna altijd speelt en het ook bijna altijd waarmaakt.”