ESPN dreigt Eredivisie-rechten kwijt te raken
i

Pro Shots

ESPN dreigt Eredivisie-rechten kwijt te raken

Martijn Baars • 11:28, 26-04-2023 / Laatste Update: 07:59, 12-12-2023

Het is nog maar de vraag of de Eredivisie bij ESPN blijft. Er is een nieuw bod binnengekomen op de uitzendrechten van de Nederlandse voetbalcompetitie. Dat bod is flink hoger dan dat ESPN wil betalen. Van wie komt dat bod dan? Van een samenwerking van andere tv-aanbieders.

Volgens VI en De Telegraaf hebben KPN, T-Mobile, Vodafone/Ziggo en Delta samen een bod gedaan van 200 miljoen euro per seizoen. Dat is flink hoger dan ESPN heeft geboden: 167 miljoen euro per seizoen. De nieuwe rechtenperiode loopt 10 jaar en gaat vanaf 2025 in (2025-2035).

Sportmarketeer Chris Woerts legde dinsdagavond bij Vandaag Inside goed uit hoe het nieuwe bod in elkaar steekt:

Overal te zien

Het grootste voordeel van de samenwerking van de tv-aanbieders is volgens VI dat ze ervoor willen zorgen dat de live-beelden via elke aanbieder te zien zullen zijn. De Eredivisie CV heeft het bod gezien en gaat binnenkort stemmen over wie de rechten krijgt.

Meer vrijheid voor clubs

De clubs krijgen ook meer vrijheid. Alle rechten buiten de live-rechten komen in de handen van de clubs. Van het geboden bedrag zijn de kosten voor de clubs al afgetrokken. Dat zijn bijvoorbeeld kosten voor organisatie, presentatoren, cameramensen, marketing en distributie.