Europese competities zien WK om de 2 jaar totaal niet zitten: 'Schadelijk voor het binnenlands voetbal'
i

Pro Shots

Europese competities zien WK om de 2 jaar totaal niet zitten: 'Schadelijk voor het binnenlands voetbal'

Martijn Baars • 17:19, 09-09-2021 / Laatste Update: 20:04, 07-01-2024

European Leagues, de associatie van nationale competities in Europa, heeft zich unaniem uitgesproken tegen de organisatie van een WK voetbal eens in de 2 jaar. Nu is het WK telkens 1 keer in de 4 jaar.

De FIFA laat momenteel een haalbaarheidsonderzoek doen naar een WK eens in de 2 jaar. Volgens voorzitter Gianni Infantino zijn er momenteel ‘te veel wedstrijden zonder betekenis'. Een dubbel aantal WK’s zou ook interessanter zijn voor de mediapartners.

Nationale competities

"De competities zullen samenwerken met de andere belanghebbenden om te voorkomen dat voetbalbonden eenzijdige beslissingen nemen die schadelijk zijn voor het binnenlands voetbal, dat de basis vormt van onze sector en van het grootste belang is voor clubs, spelers en fans in heel Europa en de wereld”, meldt European Leagues in een verklaring.

Overvolle kalender

"Nieuwe competities, vernieuwde competities of uitgebreide competities voor clubvoetbal en nationale teams - zowel op continentaal niveau als op mondiaal niveau - zijn niet de oplossingen voor de huidige problemen van onze sport in een toch al overvolle kalender.”

'Meer is niet altijd beter'

Maandag sprak UEFA-voorzitter Aleksander Ceferin in een toespraak al soortgelijke woorden. "Meer is niet altijd beter. De internationale voetbalkalender heeft het niet nodig en de spelers kunnen zomers zonder groot toernooi ook goed gebruiken. Een WK om de 2 jaar zou bovendien de waarde van het toernooi devalueren”, benadrukte Ceferin.