Hoe worden de Europese tickets in de Premier League verdeeld?
i

AFP

Hoe worden de Europese tickets in de Premier League verdeeld?

Emiel Versteeg • 23:33, 19-05-2023 / Laatste Update: 05:54, 12-12-2023

Er zijn nog maar een paar speelronden te spelen in de Premier League en het is knokken om de laatste Europese tickets. 2 ploegen hebben zich al verzekerd van een Champions League-plek, maar er zijn nog meer tickets verkrijgbaar. Wij zetten voor jou op een rijtje hoe de Europese tickets van de Premier League verdeeld worden.

1 van de ploegen die nog volop in de race voor Europees voetbal zit, is Newcastle United. Donderdag wonnen The Magpies nog met dikke cijfers van Brighton & Hove Albion: 4-1.. De ploeg uit Newcastle staat op een knappe 3e plaats met 69 punten en nog 2 wedstrijden te spelen.

Europese tickets Premier League

De Premier League heeft maar liefst 7 Europese tickets te verdelen. De nummers 1 t/m 4 van de ranglijst krijgen direct een ticket voor de Champions League-groepsfase. De nummer 5 van de ranglijst speelt groepsfase Europa League.

Ook de bekers in Engeland geven recht op Europese plekken. De winnaar van de FA Cup krijgt een ticket voor de groepsfase van de Europa League. De winnaar van de EFL Cup (aka Carabao Cup) speelt groepsfase Conference League.

Scenario's herverdeling tickets

Als een ploeg een beker wint - maar zich ook via de competitie kwalificeert voor Europees voetbal - worden de tickets anders verdeeld.

Scenario 1: wanneer de winnaar van de FA Cup al in de top 5 van de Premier League eindigt, gaat het Europa League-ticket naar de volgende hoogst genoteerde ploeg op de ranglijst.

Deze finale is dit seizoen nog niet gespeeld, maar gaat tussen Manchester United en Manchester City. Beide ploegen eindigen sowieso in de top 6. Het Europa League-ticket gaat dus naar de nummer 6 van de ranglijst.

Scenario 2: als de winnaar van de EFL Cup in de top 5 eindigt (of top 6 wanneer scenario 1 plaatsvindt), dan gaat het Conference League-ticket naar de hoogst genoteerde ploeg op de ranglijst.

Manchester United heeft de EFL Cup gewonnen dit seizoen. Het Conference League-ticket gaat dus naar de nummer 7 van de ranglijst.

Mocht Manchester City de Champions League winnen, dan krijgt de Premier League géén extra ticket.

Ranglijst Premier League

Ranglijst Premier League zoals het nu staat:

1. Manchester City - 85 Champions League-groepsfase

2. Arsenal - 81 Champions League-groepsfase

3. Newcastle United - 69 Champions League-groepsfase

4. Manchester United - 66 Champions League-groepsfase

5. Liverpool - 65 Europa League-groepsfase

6. Brighton - 58 Europa League-groepsfase

7. Tottenham - 57 Conference League-groepsfase

8. Aston Villa - 57