Evgeniy Levchenko slaapt maar 3 uur per nacht om landgenoten te helpen: 'Wil overal mijn steentje bijdragen'
i

ANP

Evgeniy Levchenko slaapt maar 3 uur per nacht om landgenoten te helpen: 'Wil overal mijn steentje bijdragen'

Martijn Baars • 14:19, 05-03-2022 / Laatste Update: 08:47, 07-01-2024

"Ik ben strijdbaar", is het eerste wat de Oekraïnse ex-voetballer Evgeniy Levchenko tegen Sportnieuws.nl vertelt. Hij is aanwezig bij Sport2000 in Badhoevendorp om de actie te ondersteunen waarbij er sportschoenen en –kleding wordt ingezameld voor kinderen in Oekraïne. "Strijdbaar is hetgeen ik de laatste tijd voel. De eerste dagen waren heel zwaar. Ik was in shock. Wat ik nu voel, is dat ik zoveel energie heb om de mensen in mijn land te helpen."

Door: Jan Koning

De emotie is te lezen in zijn ogen en te horen in zijn stem. Soms twijfelt de Oekraïner of hij niet te veel doorslaat, maar voor zijn gevoel kan hij niet anders. "Soms denk ik, ben ik niet te nationalistisch of te patriottistisch, maar ik kan niet toezien dat er mensen doodgaan. Vooral niet omdat het verbloemd wordt onder de noemer 'vredesmissie'. Dat kan ik gewoon niet uitstaan."

Sporten

Sport – en dan met name voetbal – heeft een ontzettend belangrijke rol gespeeld in het leven van Levchenko. Daarom wil hij niets liever dan dat de kinderen in zijn land ook onbezonnen kunnen sporten. "Van sport in wedstrijd- of teamverband kun je in Oekraïne niet meer spreken. In de regio Kiev en Donetsk hebben de mensen overigens wel even iets anders aan hun hoofd. Als je elke 5 minuten een luchtalarm hoort, zal sporten niet het eerste zijn waar je aan denkt."

Blijvende trauma's bij de kinderen

En dus wordt de kinderen in de plekken die Levchenko noemt de kans om te sporten ontnomen. "Het is vreselijk. Gelukkig hoor ik dat er in andere plekjes in Oekraïne wel een soort van energie vrijkomt, waardoor kinderen toch een balletje gaan trappen", vertelt de oud-voetballer.

Lees hier meer over de wereldwijde steunbetuigingen richting Oekraïne en sportsancties tegen Rusland

"Toch zijn ze dan op hun hoede. Ze kunnen zich niet volledig focussen op het kind zijn – wat ieder kind eigenlijk zou moeten kunnen – maar zijn ook bezig met oorlog. Dat is zo fout. Dat is iets wat we ook in andere landen hebben gezien en zorgt vaak voor blijvende trauma’s bij de kinderen."

‘Fuck You’

Kinderen die soms verscholen zitten in de metrostations om te ontkomen aan de bommen. Voor ons ondenkbaar, maar in Oekraïne aan de orde van de dag. "Er is altijd hoop en dat put ik ook uit dit soort acties", verwijst Levchenko naar de inzamelingsactie.

"Toch heb ik nog vrienden en kennissen die met hele gezinnen schuilen in de metro of onder het gebouw. Mijn tante heeft besloten om niet meer te gaan schuilen. Dat vind ik verschrikkelijk, maar zij zegt; ‘Fuck You!’ Sorry voor mijn taalgebruik. Zij wordt gek dat ze elke 5 minuten daar de kelder moet en kan het niet meer verteren."

Niet alleen in Oekraïne

Wanneer de kinderen toch even een beetje plezier willen beleven aan het sporten, vindt Levchenko het van groot belang dat zij dit kunnen doen met mooie kleren aan en goed schoeisel. Vandaar dat hij zo blij is met het initiatief van Sport2000. "Zij willen verbroederen en dat is zo mooi. Zo mooi dat we onze krachten bundelen om de kinderen te helpen. Dat is nu in Oekraïne, maar dat kan natuurlijk overal ter wereld zijn."

Weinig slaap, hard werken

Het blijft volgens de oud-voetballer, die al jaren in Nederland verblijft en vloeiend de taal spreekt, niet bij dit initiatief. Hij ziet overal te wereld prachtige acties ontstaan en dat doet hem heel veel deugd.

"Ik slaap de afgelopen week 3 uurtjes per nacht, maar dat is wel goed. Daardoor zie ik namelijk zoveel mooie dingen ontstaan. Ik moet het wel goed coördineren om overal mijn steentje bij te dragen, maar dat doe ik met liefde. Ik vind wel dat het geen dweilen met de kraan open moet worden. Het is zaak dat er zo snel mogelijk een oplossing komt voor dit conflict. Het moet stoppen voor er nog meer onschuldige slachtoffers vallen. Dat is mijn grootste wens. Dat het stopt!"

Ook de Nederlandse sportwereld steunt Oekraïne

pic.twitter.com/tRILYSUn2E

— Go Ahead Eagles 🦅 (@GAEagles) March 2, 2022

LEES OOK: Voorzitter voetballersvakbond Levchenko wil zwaardere straffen voor Rusland: ‘Dit is krankzinnig’