Excelsior in logistieke- en financiële worstelingen door kunstgrasbesluit KNVB
i

Pro Shots

Excelsior in logistieke- en financiële worstelingen door kunstgrasbesluit KNVB

Rick Kraaijeveld • 18:28, 21-10-2022 / Laatste Update: 03:50, 12-12-2023

De KNVB liet begin deze week weten dat het van het kunstgras af wil in de Eredivisie. Dat nieuws sloeg in als een bom in Kralingen. Algemeen directeur Daan Bovenberg voorziet financiële én logistieke problemen voor Excelsior, zo laat hij optekenen in een interview met het Algemeen Dagblad.

Momenteel is Excelsior 1 van de 4 ploegen die een kunstgrasmat heeft liggen. Ze waren van die 4 de enige die niet de wens hadden om van de plastic ondergrond af te gaan. Hoewel de club de sportieve aspect begrijpt, zorgt het wel voor de nodige hoofdpijn. De club speelt al in 2010 op kunstgras en dat is niet zonder reden. "Het is bij ons meer een kwestie van kunnen dan willen", legt Bovenberg uit.

Logistiek

"Van vroeg in de morgen tot laat in de avond zijn alle 4 onze kunstgrasvelden (inclusief in het stadion) bezet. Willen wij de overstap maken, dan zullen we minimaal 3 grasvelden nodig hebben", legt de algemeen directeur uit. Nu moet de vrouwenploeg van Excelsior soms al uitwijken naar DCV Krimpen omdat het te druk is op het complex. De jeugd, eerste elftal én de amateurtak trainen daar al.

Gemeente

Dus zal Excelsior binnenkort gaan aankloppen bij de gemeente, want er is externe hulp nodig. "In ons eentje kunnen we dit niet voor elkaar krijgen. De ruimte is er niet. We zitten vast op ons eigen complex." Financieel is het ook een probleem voor Excelsior. Er zal iets van steun komen, via de Europees voetbal-spelende clubs, maar voor Excelsior is het uiteindelijk totaalbedrag alsnog te hoog. "Ik denk dat de KNVB er naar moet kijken hoe alles financieel met elkaar in de pas blijft lopen", besluit Bovenberg.

Excelsior heeft nog een paar jaar om een plan op te stellen, want vanaf 2025/2026 moeten er toch echt échte grassprieten in het stadion te zien zijn.