FA Cup wordt pas beslist na penalty's: Kostas Tsimikas en Alisson bezorgen Liverpool de FA Cup

Rick Kraaijeveld • 22:40, 14-05-2022 / Laatste Update: 13:41, 08-01-2024

De FA Cup-finale tussen Liverpool en Chelsea, die voor de neutrale ontzettend leuk was, ging alle kanten op. De beker had aan het einde van de avond in de handen van beide ploegen kunnen belanden. Via de verlenging én penalty's was het uiteindelijk Liverpool die de prestigieuze prijs in handen kreeg.

Het was een vermakelijke wedstrijd vanaf het begin: Liverpool had in de beginfase de meeste kansen. Luis Diaz had de grootste kans na 10 minuten: na een actie waarin hij naar binnen glipte schoot hij een pegel op Mendy af. Die reageerde snel en kon de bal met een katachtige reflex uit het doel houden.

Heerlijk, deinende finale

Na die openingsfase was het initiatief aan beide kanten, het spel ging ouderwets op en neer. Kansen waren er voor beide ploegen, maar allebei wisten ze maar niet te scoren. Meermaals stonden de verdedigers, of het houtwerk in de weg. Pulisic had 2 grote kansen, waarvan er 1 net naast de paal ging en de ander juist hard óp de paal.

Groot gemis Liverpool

Een grote aderlating voor Liverpool in de 1e helft was dat Mo Salah geblesseerd van het veld moest. De superster van Liverpool ging na een half uur zitten op het veld. Hij ging met een gefrustreerd gezicht van het veld af. Het lijkt op een spierblessure, waarvan Liverpool hoopt dat 'ie mee zal vallen.

Schiet, schiet, schiet!

In de 2e helft veranderde het spelbeeld niet, beide ploegen hadden enorme kansen. Marcos Alonso verraste kort na rust Alisson met een vrije trap vanaf de rechterkant. Alisson dacht aan een voorzet, maar werd bijna verrast. Daarna vuurden beide ploegen continu op elkanders doel maar de bal wilde er maar niet in.

In de 84e minuut had Robertson de kans van zijn leven. Een bal vanaf rechts belande voor zijn voeten op 2 meter van de goal. Hij raakte de bal op zijn kuit waardoor de bal langs de goal ging. In de 90e minuut kreeg Diaz nog een kans: die bal krulde hij maar centimeters naast de paal. Het werd verlengen.

Van Dijk gewisseld bij verlenging

Virgil van Dijk werd voor het eerst dit seizoen gewisseld bij Liverpool, hiervoor speelde hij alle 50 wedstrijden in de basis onder gewisseld te worden. De wissel heeft uiteindelijk weinig uitgemaakt, ook in de verlenging konden beide teams de code niet kraken. Het spel werd er niet mooier op met de vermoeidheid in de benen. Wat nog vreemd was: Loftus-Cheek werd in de 106e minuut ingebracht en in de 119e weer eruit gehaald. Zonder blessures. Enfin, op naar de penalty's.

Penalty's

De eerste 2 gingen erin, Alonso en Milner scoorden allebei. Azpiliqueta maakte de 1e misser van Chelsea. Thiago, die na hem moest, hield wel het hoofd koel. De volgende misser was op het conto van Sadio Mané. Liverpool had de winst in handen, maar na de misser was de knock-outfase van pingels noodzakelijk. Hakim Ziyech schoot zijn penalty feilloos binnen.En Diogo Jota ook: 5-5.

Mount was de daaropvolgende Chelsea-nemer maar zag zijn schoot gekeerd worden door Alisson. Voormalig Willem II-speler Kostas Tsimikas mocht daarna voor Liverpool voor de bal staan. Hij wist wel het net te vinden en bezorgt Liverpool de FA Cup, voor het eerst in 16 jaar.