Fans van Liverpool en Manchester City zijn woest op stugge FA: 'Denk voor 1 keer aan de supporters'
i

Pool via REUTERS

Fans van Liverpool en Manchester City zijn woest op stugge FA: 'Denk voor 1 keer aan de supporters'

Martijn Baars • 15:44, 22-03-2022 / Laatste Update: 21:53, 11-12-2023

Liverpool en Manchester City nemen het op 16 april tegen elkaar op in de halve finales van de FA Cup. Het is in Engeland traditie om de halve finales en de finale van het grootste bekertoernooi in Wembley te spelen, maar dat plan lijkt ondoenlijk nu er in die periode flink aan het spoor gewerkt wordt. En Engelse supporters gaan over het algemeen vaak met de trein naar 'uitwedstrijden'.

Zowel vanuit Manchester als vanuit Liverpool rijden door de spoorwerkzaamheden geen directe treinen naar Londen. Supporters van beide clubs hebben de Engelse voetbalbond al opgeroepen om de wedstrijd ergens anders te spelen, maar daar wil de FA niets van weten. "We werken nauw samen met zowel Network Rail (het Engelse ProRail, red.) als National Express (de Engelse variant van de NS, red.) om een oplossing te vinden zodat supporters van beide ploegen met zo min mogelijk hinder heen en weer kunnen reizen naar de wedstrijd”, laat de voetbalbond weten.

Niet geluisterd

Al in september werd de FA gewaarschuwd voor de mogelijke problemen rond de planning, maar die waarschuwing heeft de voetbalbond toen naast zich neergelegd.

Veel overstappen

Met name de terugreis is problematisch. Zoals de zaken er nu voorstaan, behoort een retourtocht nauwelijks tot de mogelijkheden. Fans uit Manchester moeten verschillende malen overstappen op treinen en bussen, hetgeen met grote supportersgroepen niet gemakkelijk zal zijn.

2 uur na begin van de wedstrijd: laatste trein

Liverpool-fans hebben 2 wondertjes nodig om thuis te komen: door de werkzaamheden vertrekt de laatste trein naar huis ongeveer 2 uur nadat de wedstrijd is begonnen. Ze hebben daarna een zeer krappe overstap op een andere trein.

'Goed contact'

De FA blijft echter stoïcijns optimistisch en verwacht dat de wedstrijd door kan gaan zoals gepland: "De FA heeft goed contact met zowel Liverpool als Manchester City over alle afspraken rondom de wedstrijd, inclusief de manier waarop fans het stadion kunnen bereiken. Zodra er meer duidelijk is over de details zullen we die te zijner tijd communiceren”, laat de voetbalbond desgevraagd weten.

Woest

De officiële supportersvereniging van Liverpool is des duivels: "Niemand is verrast. De FA wist al lang van de werkzaamheden en nog steeds hebben ze er niets aan gedaan. Het is ze allemaal om geld te doen, ze geven niets om de supporters van Manchester City of Liverpool”, laat een woordvoerder weten.

'Denk voor 1 keer aan de supporters'

Ook in een gezamenlijk statement laten supportersverenigingen van beide ploegen er geen gras over groeien. "Voor de supporters is het geen kwestie van ‘we gaan naar Wembley’, maar van ‘hoe komen we bij Wembley?’. Er zijn het hele weekend geen directe treinen vanuit Liverpool of Manchester. We vragen beide clubs, de FA en Wembley om een andere locatie te overwegen en om voor 1 keer te denken aan de supporters.”