FC Groningen-fans mogen zondag uurtje demonstreren tegen besluit burgemeester Heerenveen
i

Getty Images

FC Groningen-fans mogen zondag uurtje demonstreren tegen besluit burgemeester Heerenveen

Rick Kraaijeveld • 19:26, 20-01-2023 / Laatste Update: 21:57, 11-12-2023

249 FC Groningen-fans mogen zondagmiddag van half 1 tot half 2 demonsteren tegen het besluit van burgemeester Tjeerd van der Zwan om in plaats van 1200 maar 600 supporters toe te laten tot het uitvak bij de derby sc Heerenveen - FC Groningen. Dit besluit maakte hij uit veiligheidsoverwegingen, maar daar is de supportersvereniging van Groningen het niet mee eens.

De fans mogen gaan demonstreren bij de uitgang van het uitvak van het Abe Lenstra-stadion, dat meldde de gemeente op haar website. De supporters gaan demonstreren omdat zij 600 kaarten veel te weinig vinden. Aanvankelijk zouden er 1200 kaarten beschikbaar zijn, zoveel waren er ook al verkocht, maar dat werd terug geschaald tot 600. Daarom is besloten het uitvak leeg te laten, de clubleiding steunde het besluit van de supporters.

Veiligheid

Van der Zwan zei eerder het besluit te hebben genomen uit veiligheidsoogpunt. Er scheen informatie te zijn geweest over misdragingen van supporters bij een uitduel met Excelsior en ook bij de laatste editie in Heerenveen ging het mis. Er waren toen verschillende vechtpartijen rondom het stadion.

Noodverordening

Daarom heeft de burgemeester ook een noodverordening uitgeroepen van vrijdagavond tot zondag na de wedstrijd. De gemeente meldt: "Er mogen alleen echte supporters van sc Heerenveen voor de wedstrijd sc Heerenveen – FC Groningen en de demonstranten tegen het besluit van de gemeente welkom zijn. Andere personen kan bevel worden gegeven zich te verwijderen."