Frenkie de Jong draagt in Europa loodzware statistiek met zich mee: 'Moet worden gecompenseerd'
i

Pro Shots

Frenkie de Jong draagt in Europa loodzware statistiek met zich mee: 'Moet worden gecompenseerd'

Martijn Baars • 17:37, 29-09-2021 / Laatste Update: 22:47, 07-01-2024

40 Europese wedstrijden, 0 goals. Het zijn de cijfers van Frenkie de Jong. Ronald Koeman sprak al vaker over het feit dat de Nederlandse middenvelder meer zou moeten scoren. Vanavond tegen Benfica (21.00 uur) zou een primeur voor De Jong zeer welkom zijn. Nota bene in zijn 100e wedstrijd voor FC Barcelona. 

"Een vreemde en zwarte statistiek", zo benoemt Mundo Deportivo het feit dat De Jong nog nooit het net wist te vinden in een Europese wedstrijd. Het is een gegeven dat zijn oorsprong kent in het seizoen 2016/2017 toen De Jong met Ajax 4 wedstrijden actief was in de Europa League. Daarna volgden 8 kwalificatiewedstrijden voor de Champions League en 11 wedstrijden in het hoofdtoernooi van de Champions League met Ajax. Balans voor de Amsterdammers? 23 Europese wedstrijden, 0 goals. Maar ook 0 assists.

1 assist

In 2019 streek De Jong neer bij FC Barcelona, maar ook voor de Catalaanse formatie maakte hij nog geen Champions League-goals. Twee seizoenen terug: 0 goals en 0 assists in 9 wedstrijden in het miljardenbal. Vorig seizoen? 0 goals (wel een 1e assist) in 7 Champions League-wedstrijden. En ook in het duel van dit seizoen met Bayern München (0-3) logischerwijs geen goal of assist voor de Nederlandse middenvelder. Resulterend dus in een balans van 1 schamel assistje en 0 goals in 40 Europese wedstrijden. 

'Tussen de 3 en 6 goals'

En dat terwijl De Jong in La Liga juist steeds vaker scoort. "Frenkie moet doorgaan zoals hij bezig is. Hij heeft afgelopen jaar in zijn 2e seizoen een gigantische stap gezet. Hij is aanvallend beter geworden. Zoals alle middenvelders moet hij tussen de 3 en de 6 goals maken", zei Koeman nog vol tevredenheid afgelopen zomer. Want waar De Jong in zijn eerste Barça-seizoen nog maar 2 keer scoorde, maakte hij vorig seizoen onder Koeman al 7 goals. 

Messi is weg

Maar ‘zo doorgaan’ is sinds het vertrek van Lionel Messi niet meer voldoende voor De Jong. Er wordt meer van hem verwacht, ook door Koeman: "Zonder Messi komt een deel van de erfenis ook bij Frenkie terecht. Met het vertrek van Leo zijn we 30 goals in de competitie kwijt, plus nog een reeks assists. Dat moet worden gecompenseerd. In de laatste fase van het aanvalsspel zal ook Frenkie nóg meer inbreng moeten krijgen. Concreet: door nog vaker voor het doel te komen en te scoren", zei Koeman in een interview met deze site.

'Nieuw examen'

Vanavond tegen Benfica, de oude club van Koeman, zou voor De Jong een wel meer dan perfecte timing zijn om deze statistiek te wissen. Niet alleen omdat hij zijn honderdste Barça-duel speelt, vooral omdat landgenoot Koeman onder hoogspanning staat in Catalonië. "Een nieuw examen", zo stelt Sport

'Winst is noodzakelijk'

"Van de ene naar de andere finale: de ene finale werd comfortabel gewonnen van Levante, maar nu wacht een finale die absoluut niet verloren mag worden na de vernedering tegen Bayern München. Een nederlaag vanavond zou een sportieve en economische ramp zijn. Barça ging namelijk al 18 jaar achter elkaar naar de knock-outfase en als dat nu niet gebeurt, loopt de club ook nog eens 9,5 miljoen euro mis. Winst is noodzakelijk, niet alleen voor Koeman, ook voor een sprankje licht aan het einde van de tunnel.”