Gaat Heerenveen-Feyenoord door? ‘Mijn maag heeft het slecht’
i

Pro Shots / Ron Baltus

Gaat Heerenveen-Feyenoord door? ‘Mijn maag heeft het slecht’

Martijn Baars • 15:46, 09-02-2021 / Laatste Update: 12:09, 07-01-2024

De veldverwarming bij SC Heerenveen draait op volle toeren om het TOTO KNVB-bekerduel met Feyenoord (donderdag om 20.00 uur) door te laten gaan. Zeer strenge vorst kan nog roet in het eten gooien. "Mijn maag heeft het slecht", zegt groundsman Gertjan Hilarius van de Friezen tegen het AD.

SC Heerenveen is de enige club die tijdens deze dagen van extreme kou in 6 dagen 2 keer een thuiswedstrijd afwerkt. Door het drukke speelschema in december en januari liggen de Nederlandse velden er al niet florissant bij, de sneeuw in combinatie met harde wind en temperaturen ver onder nul stellen de terreinknechten nog meer op de proef.

'Je wil geen afgelasting op je geweten hebben'

Groundsman Hilarius doet deze week bijna niets anders dan op zijn telefoon het laatste weernieuws in de gaten houden. "Ik heb met buikpijn in mijn maag rondgelopen", zegt hij vanaf het veld in Heerenveen, waar hij probeert sneeuw en ijs van de mat te krijgen. "De KNVB eist een bespeelbaar veld. En het eerste elftal bereidt zich voor op een belangrijke wedstrijd. Je werkt voor het team. Dan wil je geen afgelasting op je geweten hebben."

40 graden

Het gras in Heerenveen kleurt na de sneeuwval van zondag langzaam weer groen. Om alle sprieten en lijnen weer zichtbaar te krijgen, draait de veldverwarming overuren. Door de wind waaide veel sneeuw naar het midden van het veld, waar op een zeker moment een halve meter sneeuw lag. Aan beide zijdes ligt een stuk minder, maar daar is de grond hard door bevroren sneeuw.

IJshockeyen

"Daar kan je nu ijshockeyen", grapt Hilarius. "We hebben daarom besloten om de veldverwarming omhoog te schroeven. Er wordt nu water met een temperatuur van 40 graden door het systeem gepompt. De ene kant van het gras kleurt alweer groen. De andere kant volgt later. Ik heb goede hoop dat door ons snelle handelen het veld donderdag bespeelbaar is."