Gebroeders Hato herenigd bij Ajax: Amsterdammers nemen 13-jarige Elgyn over van Sparta
Jorrel Hato in Ajax 1 / ANP

Gebroeders Hato herenigd bij Ajax: Amsterdammers nemen 13-jarige Elgyn over van Sparta

14:09, 07-05-2024

Ajax heeft een nieuw talent voor in de jeugdopleiding. Nu komt het vaker voor dat jeugdige talenten van club ruilen, maar ditmaal gaat het om een opvallende naam: de 13-jarige Elgyn Hato, het broertje van Jorrel.

De verhalen gingen al langer dat Ajax hem zou overnemen en nu is zo goed als rond. Ajax heeft een samenwerking met Sparta, wat inhoudt dat de Amsterdammers jaarlijks drie spelers uit de jeugdopleiding van de Rotterdamse club krijgen. Sparta krijgt in ruil daarvoor een vergoeding.

De 13-jarige Elgyn is een middenvelder en sluit in eerste instantie aan bij Ajax onder 14. Grote broer Jorrel (ook nog steeds pas 18 jaar) maakte ook in de jeugd de overstap van Sparta naar Ajax. Dat deed hij in 2018, toen hij 12 jaar was.

Jorrel Hato

De centrale verdediger speelde dit seizoen alle wedstrijden in het eerste van Ajax en droeg zelfs al drie keer de aanvoerdersband. Alleen in de competitiewedstrijd tegen FC Twente (2-1 winst) werd hij acht minuten voor tijd naar de kant gehaald. Voor de rest speelde hij alles van begin tot eind in het shirt van Ajax. Inmiddels kwam hij al tot zestig wedstrijden voor Ajax 1 in zijn carrière.

Hoewel Ajax absoluut geen goed seizoen draait, leert Hato ongetwijfeld wel heel veel. In november werd hij zelfs al eens opgeroepen voor het Nederlands elftal. Bondscoach Ronald Koeman zette hem er een helftje in tegen Gibraltar (6-0) en hij gaf direct een assist op Calvin Stengs.

Jorrel Hato heeft EK nog niet opgegeven: 'Je weet het nooit, er kan nog van alles gebeuren'

19 maart 2024, 11:35

Jorrel Hato is één van de weinige luchtpuntjes in het voor Ajax dramatische seizoen. De piepjonge verdediger brak definitief door in het centrum van de Amsterdamse defensie en debuteerde op zeventienjarige leeftijd voor het Nederlands elftal. Toch is hij deze interlandperiode te vinden bij de onder 21 van Nederland, maar het EK van 2024 met het 'grote Oranje' blijft een doel.