Geen avondklok, kroegen open en publiek in het stadion: Gibraltar is waar wij van dromen
i

AFP

Geen avondklok, kroegen open en publiek in het stadion: Gibraltar is waar wij van dromen

Martijn Baars • 17:27, 29-03-2021 / Laatste Update: 20:49, 05-01-2024

Het Nederlands elftal speelt dinsdagavond tegen Gibraltar en we zijn nu al jaloers. Op het kleine Britse 'eiland' voor de kust van Zuid-Spanje zijn er bijna geen restricties meer om corona in te dammen. Alles kan daar praktisch weer: naar de kroeg, naar het stadion, eten in restaurants en de hele nacht buiten zijn. Dat lijkt voor ons hier in Nederland een droom die nog lang niet uitkomt.

Sinds vorige week donderdag (25 maart) heeft de regering daar besloten dat restaurants, kroegen en clubs weer open mogen tot 02.00 uur 's nachts. De avondklok is helemaal vervallen. Die gold de afgelopen 3 maanden tussen middernacht en 05.00 uur 's ochtends, maar nu zijn alle beperkingen daar van tafel. Je mag daar dus weer gewoon naar buiten 's avonds en 's nachts!

Gevaccineerd

En dat kan ook veilig! Het overgrote deel van de 34.000 inwoners is inmiddels gevaccineerd en in een week tijd werd er maar 1 besmetting met corona vastgesteld. In een jaar had Gibraltar 42.000 coronabesmettingen geregistreerd en 94 mensen overleden. Maar dat alles lijkt dus verleden tijd nu bijna iedereen gevaccineerd is.

600 man in het stadion

En dus zitten er tijdens Gibraltar-Nederland fans op de tribune. Zo'n 600 mensen (een derde van het kleine stadionnetje) mogen de WK-kwalificatiewedstrijd kijken.

Nog maar een paar regels

Er gelden nog een paar regels op Gibraltar: in het openbaar vervoer, winkels en overheidsgebouwen blijft het dragen van een mondkapje bijvoorbeeld verplicht. Ook is er een alcoholverbod op straat en in parken tussen 19.00 uur 's avonds en 08.00 uur 's ochtends. Behalve natuurlijk in horecagelegenheden: daar mag altijd alcohol geschonken worden.