Geen coëfficiëntenpolonaise in Nederland: Frankrijk eindigt Europese week op plek 5
i

Pro Shots

Geen coëfficiëntenpolonaise in Nederland: Frankrijk eindigt Europese week op plek 5

Rick Kraaijeveld • 00:34, 01-12-2023 / Laatste Update: 14:02, 05-01-2024

De coëfficiëntenpolonaise verloopt het hele jaar voor Nederland al behoorlijk stroef, en in Frankrijk juist als een trein. Donderdagavond heeft Frankrijk weer behoorlijk wat punten erbij gesnoept, Nederland juist veel te weinig. Plek 5 is van Frankrijk. Nederland moet hopen op een klapper volgende week.

Het onderlinge duel tussen Olympique Marseille en Ajax was positief voor de Fransen. Het werd 4-3 voor Marseille, en ook Lille en Rennes wonnen hun duels. Toulouse speelde gelijk. In totaal levert dat Frankrijk 2.000 punt op. Nederland krijgt er maar 0.400 punt bij donderdag, omdat AZ heeft gewonnen.

De stand

Alles zo bij elkaar brengt dat de volgende stand met zich mee op de coëfficiëntenranglijst.

5. Frankrijk 59.664

6. Nederland 59.300

Het verschil met Frankrijk bedraagt dus 0.364 punt, nog niet eens zo gek veel. Er is nog van alles mogelijk, al liggen er meer bonuspunten voor het oprapen voor Frankrijk dan voor Nederland. Marseille en Lille hebben nog zicht op groepswinst en dat levert een behoorlijke bonus op: 2.000 punt per groepshoofd in de Conference League! Toulouse kan nog 2e worden in hun groep in de Europa League, dat levert 2.000 punt op, Rennes kan zelfs nog groepshoofd worden in datzelfde toernooi: dat levert hen dan 4.000 punt op.

Ajax en AZ

Ajax en AZ hebben na donderdag (gelukkig) wel nog alles in eigen hand qua overwintering in de Conference League. AZ moet thuis van Legia Warschau winnen om de tussenronde te halen. Ajax moet thuis winnen van AEK Athene om de 3e plek in de Europa League-groep te bemachtigen. Dan spelen zij ook de tussenronde van de Conference League.