Goal tegen Benfica levert Sébastien Haller deze Champions League-records op
i

AFP

Goal tegen Benfica levert Sébastien Haller deze Champions League-records op

Martijn Baars • 13:31, 24-02-2022 / Laatste Update: 02:19, 08-01-2024

Ajax speelde in Lissabon een boeiende wedstrijd tegen Benfica. Hoewel het 2-2 gelijkspel de eerste wedstrijd van dit Champions League-seizoen is die Ajax niet wint, blijft 1 ding hetzelfde: Sébastien Haller staat wéér op het scoreformulier.

Hoewel de Amsterdammers van tevoren wellicht op meer dan 2-2 hadden gehoopt, keerde in ieder geval 1 hoofdrolspeler tevreden terug naar Amsterdam. Sébastien Haller scoorde weliswaar eerst ongelukkig in eigen doel, maar maakte die fout enkele minuten later weer goed door alweer zijn 11e Champions League-treffer van dit seizoen te maken. De Ivoriaanse spits, die dit jaar debuteert op het hoogste Europese voetbalpodium, brak daarmee tal van records.

Meeste goals als debutant

Allereerst dus die 1 goals: nog nooit eerder scoorde iemand zo vaak in een debuutseizoen in de Champions League. Haller voert een indrukwekkend lijstje aan, waarin hij grote namen als Sadio Mané en Roberto Firmino (beiden scoorden namens Liverpool 10 keer in het seizoen 2017-2018) en zelfs notoire recordjagers als Erling Haaland (2 seizoenen geleden kwam de Noor niet verder dan 10 doelpunten voor Red Bull Salzburg) achter zich laat. 

Goals in alle 7 wedstrijden

Haller is naast Cristiano Ronaldo ook de enige speler die in alle 6 poulewedstrijden wist te scoren. Ronaldo deed dat in het seizoen 2017-2018, toen hij uiteindelijk tot 15 doelpunten kwam en tot en met de kwartfinale elke wedstrijd minstens 1 keer scoorde. Bovendien doet Haller dit alles in zijn debuutseizoen. Nog nooit eerder scoorde iemand in zijn eerste 7 wedstrijden op het Kampioenenbal.

Gelijk met Cristiano Ronaldo's records

Het Champions League-seizoen is dus alles behalve voorbij voor Haller. Cristiano Ronaldo scoorde 17 keer toen hij in 2013-2014 de Champions League won met Real Madrid. Ter vergelijking: de spits van Ajax en de Portugese superster lopen voorlopig gelijk met 11 doelpunten na 7 wedstrijden. Ronaldo presteerde dit echter wel 2 keer: ook in het seizoen 2017-2018 stond de Portugees namens Real Madrid op 11 treffers na 7 duels. In beide seizoenen ging de ‘cup met de grote oren’ uiteindelijk naar Madrid.

Ruud Geels

Als je zoveel internationale records breekt, dan sneuvelen vanzelfsprekend ook de clubstatistieken. Haller had daarin de meeste records al verpulverd, maar de spits staat nu ook bovenaan in het lijstje met meeste Europese doelpunten in 1 seizoen voor Ajax. Hij deelt het record voorlopig nog met Ruud Geels, die in het seizoen 1975-1976 ook tot 11 doelpunten kwam. Geels maakte alle doelpunten in de poulefase van de Europa Cup I. Mocht Haller er nog eentje maken, dan is hij definitief alleen recordhouder.

Na 29 duels: 1 op 1

Dat Haller bezig is aan een bijzondere Champions League-campagne, moge duidelijk zijn. Dit seizoen zijn de statistieken van de kopsterke spits sowieso imponerend: na 29 wedstrijden in alle competities loopt hij nog altijd 1 op 1. Haller heeft dit seizoen tot nu toe een dikke 83 minuten nodig om tot een doelpunt te komen. Het is smullen geblazen voor fans en statistici; met elke wedstrijd kan Haller zomaar weer een naam uit de geschiedenisboeken schieten.