Heeft oorlog in Oekraïne gevolgen voor Vitesse met Russische eigenaar? 'We volgen het op de voet'
i

Joep Leenen

Heeft oorlog in Oekraïne gevolgen voor Vitesse met Russische eigenaar? 'We volgen het op de voet'

Martijn Baars • 16:32, 24-02-2022 / Laatste Update: 03:29, 08-01-2024

Vitesse verwacht geen nadelige gevolgen door de oorlog in Oekraïne. De voetbalclub heeft met Valeri Oyf een Russische eigenaar. Vooralsnog zijn de betalingen bij de Arnhemse club niet in gevaar.

Vanwege de invasie van Rusland in Oekraïne heeft de Europese Unie zware sancties ingesteld. Zo wordt de handel en het betalingsverkeer platgelegd. Oyf is een geboren Oekraïner met Russisch paspoort. Hij leeft al jaren in West-Europa.

Stabiele omstandigheden

"Vitesse volgt, net als iedereen, de huidige ontwikkelingen”, stelt de club in een officiële verklaring. "De club functioneert normaal en richt zich op de sportieve prestaties in de competities. De club verkeert in financieel stabiele omstandigheden en op dit moment voorzien we geen significante gevolgen voor Vitesse."

Overname van andere Rus

Oyf (58) is sinds 2018 de eigenaar van Vitesse. Hij nam de club over van de Rus Alexander Chigirinskiy. De Rus voert in alles de regie bij de Arnhemse club. Hij staat ook garant voor de jaarlijkse verliezen. Zo pompt hij elk seizoen miljoenen in de club.

Grote wedstrijden

Vitesse moet donderdagavond in de tussenronde van de Conference League een 2-1 nederlaag tegen Rapid Wien goed zien te maken. Zondag wacht, ook in Arnhem, de derby tegen NEC uit Nijmegen.