Henk Groot, oud-voetballer van Ajax én Feyenoord, op 84-jarige leeftijd overleden
i

ANP

Henk Groot, oud-voetballer van Ajax én Feyenoord, op 84-jarige leeftijd overleden

Sjors Tanis • 12:18, 11-05-2022 / Laatste Update: 01:54, 12-12-2023

Henk Groot is op 84-jarige leeftijd overleden. De oud-voetballer kwam in zijn loopbaan uit voor zowel Ajax, Feyenoord als het Nederlands elftal.

De in Zaandijk geboren Groot begon zijn voetbalcarrière bij Stormvogels en werd in 1959 opgepikt door Ajax, waar hij direct een vaste waarde werd.

Van aanvaller tot middenvelder

Na 124 wedstrijden met 116 goals in de Amsterdamse hoofdmacht, maakte de aanvaller de pikante overstap naar Feyenoord. In Rotterdam verbleef Groot 2 seizoenen, alvorens terug te keren naar Ajax, waar hij nog 5 seizoenen voetbalde. In de hoofdstad werd hij een onderdeel van het elftal waarin vedettes als Johan Cruijff, Wim Suurbier en Barry Hulshoff in opkomst waren. Groot verhuisde een linie naar achteren, naar het middenveld.

In totaal kwam Groot 39 keer uit voor het Nederlands elftal en daarin scoorde hij 12 keer. In 1969 kwam in een interland tegen Polen een einde aan de voetballoopbaan van Groot, toen een doodschop van Zygfryd Szoltysik zijn knie ernstig blesseerde. Groot koos niet voor een loopbaan als trainer in de voetballerij. In 1970 werd hij namens de partij Gemeentebelangen verkozen in de gemeenteraad van Zaandijk.