Zoveel geld krijgt PSV voor het halen van de groepsfase van de Champions League
i

Pro Shots

Zoveel geld krijgt PSV voor het halen van de groepsfase van de Champions League

Martijn Baars • 10:42, 30-08-2023 / Laatste Update: 00:36, 12-12-2023

PSV-Rangers draait vanavond (21:00 uur) niet alleen om de sportieve prestaties, maar ook om een flinke smak geld voor PSV. Haalt de club de groepsfase van de Champions League, dan maakt de UEFA minstens 30 miljoen euro over naar Eindhoven. Hieronder zie je een overzichtje van hoeveel geld PSV krijgt als het Rangers verslaat.

De Eindhovenaren gaan sowieso Europa in. Bij verlies tegen Rangers is de ploeg verzekerd van de groepsfase van de Europa League, maar zoals je hieronder kan zien, is dat een stuk minder rendabel dan de Champions League.

Hoeveel geld krijgt PSV bij plaatsing groepsfase Champions League?

Startpremie Champions League: 15,64 miljoen euro

Clubcoëfficiënt: 12,51 miljoen euro

Resultaten

Voor een overwinning in de groepsfase van de Champions League krijgt een club ook veel geld: 2,8 miljoen euro. Een gelijkspel levert ook nog eens 930.000 euro op.

Market pool

Daarnaast krijgt PSV ook nog 45 procent van het Nederlandse aandeel van de market pool. Vorig jaar kreeg Nederland van de UEFA 2,1 miljoen euro voor het uitzenden van de Nederlandse Champions League-duels. Ajax kreeg daarvan 1,9 miljoen euro en PSV (dat uitgeschakeld werd door Rangers) 200.000 euro. Ervan uitgaande dat PSV het nu wel haalt, dan krijgt de ploeg 45 procent van 2,1 miljoen euro: 945.000 euro. De rest gaat dan naar Feyenoord.

Ticketverkoop

Ook dat bedrag ligt nog niet vast, maar als je uitgaat van minstens 3 keer een uitverkocht Philips Stadion, dan zit je ook gauw aan een handvol miljoenen.

Dus hoeveel geld krijgt PSV in de groepsfase van de Champions League?

Zonder resultaten, dus alleen 'vast' geld: 29.095.000 euro. Daar komt de ticketverkoop en het geld van de resultaten in de groepsfase nog bij. Dus is PSV dan verzekerd van meer dan 30 miljoen euro aan prijzengeld.