Ineens is Luuk de Jong de 'absolute held van de avond': 'Luuk regeert voor 1 dag'
i

EPA/Mundo Deportivo/L'Esportiu

Ineens is Luuk de Jong de 'absolute held van de avond': 'Luuk regeert voor 1 dag'

Martijn Baars • 10:18, 03-01-2022 / Laatste Update: 23:18, 11-12-2023

Luuk de Jong was zondagavond de gevierde man voor FC Barcelona op bezoek bij Real Mallorca (0-1). De Nederlandse spits, die de afgelopen maanden op behoorlijk wat kritiek kon rekenen, maakte de winnende goal voor het met corona geplaagde Barça. Spaanse media en coach Xavi zijn vol lof over de Nederlander.

"Ik ben vooral ook heel blij voor Luuk en Marc", benadrukte Xavi na afloop op de persconferentie. Daarmee doelde hij op doelman Marc-André ter Stegen en Luuk de Jong. Hij zelf was uiteraard zeer blij met zijn rol als matchwinner op Mallorca: "Nee, ik heb me nooit miskend gevoeld bij Barça. Iedereen is altijd eerlijk tegen me geweest, ik ken mijn situatie en weet waar ik vandaan kom. Ik blijf gewoon hard werken op de training en als de coach me nodig heeft, ben ik er klaar voor.”

'Ik ben heel blij met hem'

Tót zondag dus. Het door corona geteisterde FC Barcelona kreeg geen uitstel zoals Xavi verlangde en dus kreeg De Jong de kans in de spits. Met onder meer een spectaculaire omhaal op de lat en vooral de winnende goal liet de voormalig PSV'er zich gelden: "Hij is een geweldige professional. Hij is een voorbeeld voor iedereen. Er wordt gezegd dat hij mag vertrekken, maar hij werkt hard en offert zichzelf op. Ik ben heel blij met hem. Natuurlijk overweeg ik om hem hier te houden. Nu was hij zeer nuttig voor ons. Afhankelijk van hoe je traint, kan je altijd spelen dus we zullen zien wat de toekomst brengt”, zo sprak de Barça-coach bemoedigende woorden over De Jong. 

'Absolute held van de avond'

Niet alleen zijn coach, ook de Spaanse media zijn zeer complimenteus voor De Jong, die op de cover van Mundo Deportivo toepasselijk Luuk de Gol wordt genoemd. "Liet zich op grootste manier gelden. Schoot 2 keer tegen de paal, raakte de lat met een schitterende omhaal en maakte de 0-1 met een kopbal. En dat allemaal in de eerste helft", zo analyseerde datzelfde medium. "Met zijn optreden is Luuk de Jong geherwaardeerd. Hij was de absolute held van de avond.”

'Nu pas zijn eerste grote dag'

Datzelfde medium staat ook stil bij het mogelijke vertrek van De Jong bij Barça: "Is gehaald op aanbeveling van Ronald Koeman nadat Antoine Griezmann vertrok en nu pas beleeft hij zijn eerste grote dag als Barça-spits. Geeft zijn heldenrol hem de continuïteit bij Barça of wil hij zijn neusje voor de goal ergens anders laten zien? Alle onzekerheden leken geen invloed te hebben op zijn spel.”

Bij AS gaan ze er eveneens vanuit dat De Jong vertrekt bij FC Barcelona. Daar wordt gesproken van ‘Luuks laatste dienst'. "De wreedheid van de fans tegen Luuk de Jong kreeg op Mallorca een passende reactie van een professional die gekleineerd werd.

Omhaal

"Luuk regeert voor 1 dag", kopt Marca, dat het vooral jammer vond dat de omhaal van de Nederlander op de lat uiteenspatte: "Dat was 1 van de mooiste goals uit de geschiedenis van FC Barcelona geweest.”

'Sluit januari niet af als Barça-speler'

Sport beloont het optreden van de spits met een 7: "Afgedankte Luuk de Jong verkleedt zich als held bij triomf", zo luidt de kop. "Het kostte hem een half uur om zich te laten zien, maar de man die januari niet zal afsluiten in een Barça-shirt schoot 2 ballen op de paal en raakte de lat met een spectaculaire omhaal. Toen het bijna rust was, maakte hij een zéér belangrijk doelpunt voor Barça.”