Iraanse sporters stellen brief op: 'Speel niet tegen het Iraanse regime'
i

Getty Images

Iraanse sporters stellen brief op: 'Speel niet tegen het Iraanse regime'

Rick Kraaijeveld • 15:42, 03-11-2022 / Laatste Update: 18:59, 08-01-2024

Iraanse sporters hebben in samenwerking met Spaanse advocaten een brief opgesteld en deze naar de FIFA gestuurd. De groep van oud-voetbalinternationals, judoka's en worstelaars eisen dat het land teruggetrokken wordt uit het WK. "Wat is het verschil tussen Iran en Rusland?", zei oud-wereldkampioen worstelen Sardar Pashaei. Dit alles heeft te maken met de onrust in Iran en het geweld tegen alle demonstranten.

FIFA nam een tijd geleden maatregelen tegen Rusland door de oorlog met Oekraïne. Ook in Iran is het zeer onrustig sinds de dood van de 22-jarige Iraanse vrouw Masha Amini. Zij werd gearresteerd omdat ze zich niet zou hebben gehouden aan de geldende kledingvoorschriften. Demonstranten die hiertegen protesteren worden met harde hand aangepakt. Genoeg, vinden de initiatiefnemers van de brief.

Ook Iran eruit

Toen Rusland teruggetrokken werd door de FIFA was dit vanwege de oorlog. "Wat is het verschil tussen Iran en Rusland?", vroeg Pashaei zich af. "Rusland viel Oekraïne aan, doodde mensen, dus het was de juiste beslissing dat ze werden verbannen. Hetzelfde zou met Iran moeten gebeuren", redeneerde hij.

Pashaei richtte zich ook tot andere landen: "Andere landen spelen niet tegen Rusland, dus het was niet alleen de FIFA, het waren de andere atleten, andere landen. Ik dring er bij hen echt op aan niet te spelen tegen het Iraanse regime en stuur dit bericht naar de FIFA, dat het regime, die onschuldige mensen heeft gedood, het niet verdient om op het WK te zijn."