Israël (in oorlog) 'thuis' tegen Zwitserland in EK-kwalificatie: in welk stadion wordt er gespeeld?
i

EPA

Israël (in oorlog) 'thuis' tegen Zwitserland in EK-kwalificatie: in welk stadion wordt er gespeeld?

Martijn Baars • 13:50, 15-11-2023 / Laatste Update: 23:34, 04-01-2024

Israël is al ruim een maand in een hevige oorlog met Palestina. Voetbal is dan maar bijzaak, maar toch moet het voetbalteam van Israël vanavond 'gewoon' spelen in de EK-kwalificatie. Op papier speelt het land thuis, maar in oorlogsgebied wordt niet gevoetbald. Net als Oekraïne moet Israël uitwijken naar een ander land voor het 'thuisduel' met Zwitserland.

Om 20:45 uur is de aftrap van Israël-Zwitserland in de EK-kwalificatie. Op 9 oktober had de wedstrijd eigenlijk gespeeld moeten worden, toen wél op Israëlisch grondgebied. Door een aanval van Hamas op Israël, 2 dagen voor de wedstrijd, besloot de UEFA de wedstrijden te cancelen. De voetbalwedstrijd werd toen natuurlijk meteen uitgesteld.

Welk stadion Israël-Zwitserland?

Woensdag 15 november 2023 werd de nieuwe datum en dat is vandaag. Israel-Zwitserland wordt gespeeld in Hongarije. De Pancho Arena in het plaatsje Felcsút (ruim 1600 inwoners) is het stadion voor de wedstrijd. In het stadion kunnen bijna 4000 toeschouwers. Normaal gesproken voetbalt Puskás Akadémia FC daar zijn thuiswedstrijden.

Belangrijk duel

Als Zwitserland wint van Israël, is het Alpenland gekwalificeerd voor het EK van de zomer van 2024 in Duitsland. Israël móét winnen om nog kans te maken op kwalificatie, want ook Roemenië staat nog boven Israël in Groep I.

Uitfluiten volkslied

Israël voetbalde afgelopen weekend ook al in de EK-kwalificatie. Toen moest het uit naar Kosovo. Afgelopen zondag verloor Israël met 1-0, maar het ging vooral over wat er tijdens het volkslied gebeurde. Fans van Kosovo floten het volkslied van Israël massaal uit. En dat terwijl de spelers van Israël het emotioneel moeilijk hadden. Zij gebaarden een gebroken hart, voor de gijzelaars die nog altijd vastgehouden worden door Hamas in Palestina.