Jorrel Hato (18) verlengt zijn contract bij Ajax tot medio 2028: dit bereikte hij tot nu toe
Jorrel Hato heeft zijn contract bij Ajax verlengd.

Jorrel Hato (18) verlengt zijn contract bij Ajax tot medio 2028: dit bereikte hij tot nu toe

16:01, 12-03-2024 / Laatste Update: 16:02, 12-03-2024

Jorrel Hato is net volwassen en Ajax zag dat als reden om snel zijn contract te verlengen. Een weekje na zijn achttiende verjaardag verlengde Hato zijn contract tot de zomer van 2028. Dat maakte Ajax dinsdagmiddag bekend.

Hato zal het gevoel hebben dat hij er al een half voetballeven op heeft zitten. De centrale verdediger droeg uit noodzaak al eens de aanvoerdersband bij Ajax en speelde zelfs al eens voor het Nederlands elftal. In dit artikel wordt het rumoerige begin van Hato's carrière op een rijtje gezet.

Debuut op z'n zestiende

Hato speelde in 2022/2023 al regelmatig voor het eerste van Ajax, ook al toen hij 16 jaar was. Alleen Ryan Gravenberch en Clarence Seedorf debuteerden op jongere leeftijd voor Ajax 1 in de Eredivisie. In de laatste vijf Eredivisie-wedstrijden van dat seizoen maakte hij telkens de negentig minuten vol. Eerst werd hij ingezet als linksback, maar al aan het einde van vorig seizoen schoof hij op naar het hart van de verdediging.

In de zomer veranderde er veel in Amsterdam. Met Josip Sutalo kreeg hij een nieuwe centrale verdediger naast zich, terwijl Maurice Steijn aan het roer kwam te staan. De nieuwe trainer koos steevast voor Hato. Op een gegeven moment nam John van 't Schip het stokje over van Steijn en ook hij zette Hato er altijd in.

Hato als aanvoerder

Sterker nog: Hato miste in alle competities nog geen enkele minuut bij Ajax. Hij droeg al driemaal de aanvoerdersband bij Ajax en dat leverde wisselende resultaten op. Onder zijn leiding werd kwalificatie voor de Conference League afgedwongen tegen AEK Athene en Hato werd toen de jongste aanvoerder ooit van Ajax.

Maar Hato droeg ook de band in de KNVB Beker tegen Hercules. De Amsterdammers werden uitgeschakeld door de derdedivisionist.

Jorrel Hato na zijn assist op Calvin Stengs in Oranje / Pro Shots

Hato in Oranje

Door veel blessures mocht Hato in november van 2023 zelfs opdraven bij het Nederlands elftal. Bondscoach Ronald Koeman zette hem na rust in het veld tegen Gibraltar voor Virgil van Dijk. Hij gaf zelfs nog een assist op Calvin Stengs (6-0). Alleen Matthijs de Ligt debuteerde de afgelopen negentig jaar op jongere leeftijd in Oranje.

Leeftijd bij...

Moment

16 jaar en 310 dagen

Ajax-debuut

17 jaar en 259 dagen

Oranje-debuut

17 jaar en 282 dagen

Aanvoerder bij Oranje