Jumbo stopt WK-reclame met bouwvakkers na ophef: 'Nooit onze bedoeling geweest'
i

Screenshot Twitter @Jeroen_Haarsma

Jumbo stopt WK-reclame met bouwvakkers na ophef: 'Nooit onze bedoeling geweest'

Sjors Tanis • 13:48, 02-11-2022 / Laatste Update: 09:02, 08-01-2024

Jumbo heeft per direct besloten om de WK-televisiereclame stop te zetten. In de commercial was een stel polonaise lopende bouwvakkers te zien. Direct na het verschijnen van de reclame volgden veel negatieve reacties.

"We realiseren ons nu dat in deze reclame een link te maken is naar de erbarmelijke arbeidsomstandigheden in Qatar en dat is nooit onze bedoeling geweest. Dit betreuren we ten zeerste en we bieden hiervoor onze welgemeende excuses aan", meldde Jumbo in een statement.

Lees ook: BN'ers vol verbazing en woede na WK-reclame Jumbo: 'Nul komma nul komma nul inlevingsvermogen'

BN'ers in reclame

Het WK voetbal in Qatar is omstreden vanwege de slechte werkomstandigheden voor de arbeidsmigranten die de stadions moesten bouwen. De Reclame Code Commissie ontving woensdagochtend al meerdere klachten over de commercial. Er zijn veel BN'ers in de spot te zien, zoals de Toppers, Frank Lammers en rapper Donnie. Zij wilden allemaal woensdag niet reageren.

Doden bij werk in Qatar

Sinds de toewijzing van het WK aan Qatar is er veel kritiek. Bouwvakkers zouden in onveilige omstandigheden hun werk moeten doen. Ook zouden zij zijn uitgebuit. Bij de bouw van de WK-stadions kwamen meerdere arbeidersmigranten om het leven.

Hoeveel is onduidelijk. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn 'duizenden' mensen gestorven voor het WK. Qatar zelf houdt het op 3 mensen die rechtstreeks zijn overleden bij de bouw van stadions. Het ware cijfer is onmogelijk vast te stellen, omdat doodsoorzaken in Qatar het afgelopen decennium maar zeer beperkt zijn onderzocht.