Knotsgek duel in Marseille biedt geen uitkomst voor Ajax: alles op de Conference League

Rick Kraaijeveld • 23:55, 30-11-2023 / Laatste Update: 21:47, 04-01-2024

Ajax is uitgeschakeld in de Europa League. Dat is de conclusie na wederom een spektakelstuk tegen Olympique Marseille. Net als in Amsterdam werd er over en weer als een trein gescoord. De wedstrijd had alles: spectaculaire goals, een rode kaart en pingels. Het werd uiteindelijk 4-3 na een late pingel voor Marseille.

De 1e helft was een enorme rollercoaster! Ajax kreeg al vroeg een pingel tegen, in de 9e minuut, en die werd verzilverd door Pierre-Emerick Aubameyang. Ismaila Sarr werd neergelegd door Jorrel Hato en de scheids wees direct naar de stip. Ajax in de achtervolging dus!

Brobbey

Maar lang duurde dat niet, want Brian Brobbey scoorde een minuut later alweer de gelijkmaker. Op aangeven van Steven Berghuis prikte hij de 1-1 binnen, nadat hij de bal knap aannam in de 16. Brobbey was sowieso de gevaarlijkste man bij Ajax en leek in goede vorm.

Niet lang daarna was het wéér Aubameyang die scoorde, maar hij zag al gauw dat de vlag omhoog ging. Hij stond toen de voorzet gegeven werd buitenspel. Maar lang hoefden de Fransen niet te balen: uit een corner maakte Chancel Mbemba al de 2-1 in de 26e minuut.

B-B-Bromance

Alsof het in de sterren geschreven stond scoorde Ajax opnieuw snel de gelijkmaker: opnieuw was het Brobbey die weggestuurd werd door Berghuis. In het laatste kwartier van de 1e helft bleef het betrekkelijk rustig en dus gingen beide teams met 2-2 aan de thee.

And so it continues...

Na rust was het gewoon weer hetzelfde liedje: verdedigend zat het niet lekker bij beide teams. Nog binnen 5 minuten na rust scoorde Aubameyang wéér voor Marseille, deze keer op fraaie wijze met een omhaal. De verdediging van Ajax zag er niet lekker uit.

Ajax kwam rond het uur nog verder in de problemen, een tackle van Berghuis werd - na ingrijpen van de VAR - met rood bestraft. Hij had in eerste instantie de bal, maar ging veel te hard door op het been van Joaquín Correa. De man van alle assists moest vroegtijdig douchen.

Slotfase

John van 't Schip ging daarna wat wisselen, maar ging zeker niet terugdeinzen. Onder andere Chuba Akpom kwam erin, de man die zo makkelijk scoort de laatste tijd. Zo ook weer in Marseille! Hij scoorde uit een voorzet van Kristian Hlynsson, 10 minuten voor tijd, en bracht weer hoop bij Ajax: 3-3.

In de blessuretijd gaf de scheidsrechter nóg een pingel aan Marseille. Ramaj liet de bal uit zijn handen glippen en bij het wegboksen van de bal raakte hij het hoofd van Sarr. Het leek erg licht, maar ook de VAR gaf geen sjoege: een pingel dus. Aubameyang scoorde en completeerde daarmee zijn hattrick. Ajax verliest in Marseille met 4-3.