KNVB doet niks met petitie om WK voetbal in Qatar te stoppen: 'Geen goed plan'
i

ANP

KNVB doet niks met petitie om WK voetbal in Qatar te stoppen: 'Geen goed plan'

Martijn Baars • 13:52, 29-03-2022 / Laatste Update: 08:02, 12-12-2023

Het WK voetbal in Qatar boycotten of het toernooi verplaatsen naar een ander land is volgens de KNVB geen goed plan. Dat zei Marianne van Leeuwen, directeur betaald voetbal van de voetbalbond, dinsdag in het Olympisch Stadion in Amsterdam. Daar nam ze een petitie in ontvangst van het comité Cancel Qatar 2022. Ongeveer 20.000 Nederlanders ondertekenden de petitie.

"In Qatar is onze inzet meer dan de sportieve inzet”, zei Van Leeuwen. "We vragen aandacht voor belangrijke ontwikkelingen. Voor de arbeidsomstandigheden van de arbeidsmigranten, voor de mensenrechten, voor vrouwenrechten, voor vrijheid, voor gelijkheid.” 

Tegenovergestelde effect

Ze vervolgt: "Amnesty International en andere partijen koppelen terug dat er beweging en impact is. Ze zijn ook heel duidelijk dat er nog een wereld te winnen is en we er nog lang niet zijn. Een boycot of het toernooi verplaatsen zou tegengesteld werken en er niet aan bijdragen. Het zou zelfs schadelijk zijn voor de arbeidsmigranten die hun werk kwijt zouden raken, terwijl we hen juist zouden moeten steunen.”