KNVB over staken: 'Niet meer staken als dader gepakt is en geen letsel aanwezig is'
i

Pro Shots

KNVB over staken: 'Niet meer staken als dader gepakt is en geen letsel aanwezig is'

Rick Kraaijeveld • 15:38, 10-08-2023 / Laatste Update: 13:14, 08-01-2024

De KNVB heeft de regels wat betreft het staken van een wedstrijd aangepast. Waar eerst de wedstrijd stil werd gelegd als iets het veld raakte, en bij een 2e keer definitief gestaakt werd, is dat nu anders. Pas als de dader niet gevonden wordt óf letsel aanwezig is, wordt de wedstrijd definitief gestaakt.

Het was een regel die op veel kritiek stuitte afgelopen seizoen. Nadat Davy Klaassen een hoofdwond opliep nadat hij geraakt was door een voorwerp uit het publiek, werd er een scherpere regelgeving ingezet door de KNVB. Bekertje op het veld, was tijdelijk staken, gebeurde het nog eens: definitief naar binnen toe. Dat is nu dus wat anders.

Nieuwe regels

Nog steeds is het niet de bedoeling dat er dingen het veld opkomen, benadrukte scheidsrechterscoördinator Dick van Egmond maar nogmaals. "Als er letsel is, of de dader blijkt niet gepakt dan staken we alsnog definitief. Dat geldt natuurlijk ook als spelers of trainers worden aangevallen door supporters", zei hij op de jaarlijkse scheidsrechters-bijeenkomst.

Veilig gevoel

Ook gaf hij wat nuances aan de regel: "Wij zullen nooit verder voetballen als een official zich niet meer veilig voelt. Het gooien van voorwerpen hoort hier gewoon niet thuis. Het is ook belachelijk dat cameramensen en fotografen bekogeld worden."

Vrijdagavond gaat de Eredivisie weer van start. FC Volendam en Vitesse trappen het bal af, in Volendam.