KNVB reageert op vermindering van aantal incidenten tijdens wedstrijden: 'Historisch laag'
i

Getty Images

KNVB reageert op vermindering van aantal incidenten tijdens wedstrijden: 'Historisch laag'

Martijn Baars • 16:17, 19-10-2023 / Laatste Update: 08:28, 05-01-2024

Opvallende cijfers: ondanks dat het lijkt dat voetbalwedstrijden bezoeken onveiliger is geworden de laatste maanden, blijkt uit cijfers het tegenovergestelde. Het gaat eigenlijk best goed, vindt ook de KNVB. In een reactie op de gepresenteerde veiligheidscijfers laat de Nederlandse voetbalbond weten trots te zijn op de daling, maar 'dat we er nog lang niet zijn'.

"Er is nog steeds een verdubbeling van het aantal incidenten ten opzichte van de periode voor corona", zegt de KNVB in een reactie. "De KNVB en de politie streven samen naar veilige voetbalwedstrijden met een zo laag mogelijke politie-inzet. Dat dit lukt, blijkt uit de cijfers: in vergelijking met de periode 2006 – 2017 lag het aantal uren het afgelopen seizoen 20% lager. Dat is zelfs historisch laag."

Gevangenis en stadionverbod

Goed nieuws dus: minder politie op de tribune. Maar dat komt ook omdat de daders harder gestraft worden. 'Zo heeft de KNVB de straffen verhoogd (momenteel een landelijk stadionverbod van 12 tot 36 maanden voor het gooien van voorwerpen en vloeistoffen) en het OM heeft meer zaken strafrechtelijk opgepakt. Het aantal gevangenisstraffen is verdriedubbeld en het aantal strafrechtelijke stadionverboden is zelfs bijna vertienvoudigd.'