'KNVB wil speelrondes in Eredivisie en KKD uitstellen na nieuwe coronamaatregelen'
i

Pro Shots / Toin Damen

'KNVB wil speelrondes in Eredivisie en KKD uitstellen na nieuwe coronamaatregelen'

Sjors Tanis • 21:40, 12-11-2021 / Laatste Update: 15:50, 08-01-2024

De KNVB broedt momenteel op uitstel van een aantal speelrondes in de betaald voetbalcompetities na de nieuwe coronamaatregelen van het kabinet, die vrijdagavond bekend zijn geworden. Bij sportwedstrijden mogen vanaf morgen 3 weken lang geen toeschouwers komen.

Door die maatregel kunnen fans hun favoriete ploeg voorlopig niet bezoeken en lopen de clubs met elkaar miljoenen mis.

Lees ook: deze wedstrijden in Nederland zonder publiek, KNVB denkt aan stilzetten competitie

Programma topclubs

Vrijdag is bij de KNVB gesproken over een alternatief scenario, waarbij de betrokken speelrondes in de competitie worden uitgesteld. Voor koploper Ajax zou de huidige maatregel in de eredivisie betekenen dat RKC-Ajax (21 november), Sparta-Ajax (28 november) en Ajax-Willem II (2 december) zonder publiek worden gespeeld. 

PSV moet de volgende duels zonder publiek spelen: PSV-Vitesse (20 november), sc Heerenveen-PSV (28 november) en PSV-FC Utrecht (4 december). Daarnaast speelt PSV op 25 november nog in de Europa League tegen Sturm Graz. Dat duel kan in principe niet worden verplaatst. Bij Feyenoord gaat het om: Feyenoord - PEC Zwolle (21 november), FC Twente - Feyenoord (28 november) en Feyenoord - Heracles (1 december).

>Het niet spelen met toeschouwers kost de topclubs in de Eredivisie weer meerdere miljoenen aan omzet. Als speelrondes in de nationale competitie later worden vastgesteld, kan dat verlies danig worden beperkt.

Clubs mogen zelf kiezen

De KNVB heeft de betaaldvoetbalclubs gevraagd of ze de komende weken zonder publiek willen voetballen of de wedstrijden liever willen uitstellen. De clubs kunnen hun voorkeur dit weekeinde doorgeven aan de bond. Sommige clubs, zoals NAC Breda en Sparta Rotterdam, willen de wedstrijden verplaatsen zodat daar op een later moment mogelijk wel supporters bij kunnen komen.

Sommige clubs laten in een reactie op het besluit van het kabinet weten voorstander te zijn van het verplaatsen van de wedstrijden die de komende weken op het programma staan. De meeste clubs houden het bij een zakelijke mededeling op hun website, waarin ze hun supporters vertellen welke duels zonder publiek zijn.