Lex Immers over de 'bijna-vechtpartij' tussen fans van FC Emmen en NAC-spelers: 'Er werden wat dingen gegooid'
i

Pro Shots / Marcel van Dorst

Lex Immers over de 'bijna-vechtpartij' tussen fans van FC Emmen en NAC-spelers: 'Er werden wat dingen gegooid'

Martijn Baars • 15:13, 21-05-2021 / Laatste Update: 01:55, 06-01-2024

Een vechtpartij tussen fans van FC Emmen en spelers van NAC dreigde kort nadat de club uit Breda ervoor had gezorgd dat de ploeg van trainer Dick Lukkien uit de Eredivisie degradeert. De hachelijke situatie was het gevolg van een sfeer in De Oude Meerdijk die langzaam grimmiger werd.

Ze hadden er alles aan gedaan om hún FC Emmen langs NAC te helpen. Slechts 1200 supporters konden De Oude Meerdijk in, maar het stadion in Drenthe leek soms wel helemaal vol te zitten. Ruim 120 minuten lang maakten de fans van Emmen, aangevoerd door de volle en luidruchtige zuidtribune, lawaai. De thuisploeg werd hartstochtelijk aangemoedigd en toegezongen. En ze kregen steun van de supporters buiten het stadion, die met siervuurwerk de sfeer op de tribunes nog meer aanwakkerden.

'Er werden dingen gegooid'

Maar ongeveer een kwartier voor middernacht ging het mis. Toen Mounir El Allouchi de beslissende strafschop binnenschoot, werd het ijzingwekkend stil in Emmen. Een stilte die doorbroken werd door de spelers van NAC, die luidkeels juichend richting de zuidtribune liepen en de aangeslagen fans provoceerden. Volgens Lex Immers, die vroeg in de wedstrijd de 0-1 maakte voor NAC, was dat een reactie op het gedrag van de Emmen-supporters. "Er werden wat dingen gegooid, sommige jongens kregen het één en ander op hun hoofd geslingerd”, legde hij uit aan het AD. "Daar werd op gereageerd en dat vind ik niet gek."

Anco Jansen

En de invalbeurt van Anco Jansen, vlak voor het begin van de strafschoppenserie, gooide ook olie op het vuur. Jansen verliet FC Emmen afgelopen winter na 3,5 jaar voor NAC. In Drenthe werd Jansen lang als een held gezien, maar dit seizoen draaide dat sentiment. Er kwamen geluiden dat hij een stoorzender zou zijn in de selectie van trainer Dick Lukkien en begin februari liet hij zijn contract ontbinden om naar Breda te gaan. Het zorgde ervoor dat hij niet bepaald met open armen werd ontvangen bij zijn terugkeer in De Oude Meerdijk.

Klappen

Jansen schoot tijdens de strafschoppenserie de 3e penalty van NAC raak, kort nadat Keziah Veendorp als 1e speler had gemist. De NAC-middenvelder kon het na zijn doelpunt niet laten om uitdagend voor de meest fanatieke Emmen-supporters langs te lopen. Het werkte als een rode lap op een stier. Woedend probeerden sommige fans Jansen na afloop te belagen. Het grootste gedeelte van de zuidtribune liep leeg richting de boarding rondom het veld, klaar om de confrontatie met de NAC-spelers aan te gaan. Het was aan een aantal verstandige Emmen-supporters te danken dat het niet verder escaleerde. Zij hielden hun mede-fans weg bij de selectie van NAC. 

'Formaliteit'

Zo werd de situatie in De Oude Meerdijk hachelijk, maar vielen er geen klappen. "Het was een formaliteit”, oordeelde Immers uiteindelijk droogjes. Een formaliteit veroorzaakt door hartstocht en de pijn van de degradatie van FC Emmen.