Louis van Gaal: 'Alles wat ik weet, hoef ik niet meer te zien'
i

Pro Shots

Louis van Gaal: 'Alles wat ik weet, hoef ik niet meer te zien'

Rick Kraaijeveld • 01:30, 09-06-2022 / Laatste Update: 20:29, 07-01-2024

Louis van Gaal heeft gesproken over de wedstrijd van Nederland tegen Wales, die met 1-2 gewonnen werd. De wedstrijd was vrij slordig en dat vond Van Gaal ook. Op het moment dat de verslaggever van NOS vroeg of Frenkie de Jong de redder was, reageerde hij op zijn Van Gaal's: "Ik vind het niet handig om te constateren dat het ineens beter ging toen De Jong erin komt, dat is logisch want dat weet je."

Van Gaal zei wijzer te zijn geworden door vandaag. "Wijzer in hoe spelers zich gedragen in het Nederlands elftal als ze een wedstrijd moeten spelen voor het echie, maar dat was ook de opzet van deze wedstrijd." Van Gaal koos ervoor om 11 spelers te wisselen en met een soort schaduwelftal te spelen, daarin liet hij Jerdy Schouten debuteren en alle 'grote namen' liet hij op de bank. Van Gaal was voornamelijk ontevreden over het balbezit. "Als team hadden we in de 1e helft veel balverlies, na de goal van Koopmeiners in de 2e helft ook weer."

Aanvallen

Hij gaf aan dat er in verdedigend opzicht niks aan de hand was. "Wales heeft geen kansen gehad, dus verdedigend zat het wel goed. Ik vond alleen dat we niet zoveel konden aanvallen, vanwege dat balverlies. Dat is juist iets wat we wél willen doen. We zijn in de 1e helft amper bij de goal geweest." Toen ging het gesprek over de wisselingen in de 2e helft. Frenkie de Jong was er in gekomen, en ook de 'Hollandse driehoek' zoals Van Gaal hem noemde, was weg. Die was ingeruild voor een 2-spitsensysteem met een 10.

Belang van Frenkie de Jong

De verslaggever hamerde op het grote verschil in kwaliteit van De Jong ten opzichte van het elftal. Van Gaal ging er niet in mee, hij gaf aan dat dat logisch is en dat De Jong daarom ook 112 miljoen kost. "Omdat hij nou eenmaal een extra kwaliteit levert", legde de bondscoach uit. "Alles wat ik al weet, hoef ik niet meer te zien", vertelt hij op zijn Van Gaal's. De verslaggever wil De Jong onmisbaar noemen, maar daar is hij het niet mee eens: "We stonden 1-0 voor toen hij erin kwam, dus dat klopt gewoon niet.

Debuut Jerdy Schouten

De bondscoach blikte ook nog even terug op het debuut van Jerdy Schouten. "Hij heeft alles dat in zijn taken- en functiepakket zat, volbracht. Dus hij heeft een goed debuut gemaakt." Wel had hij een klein kritiekpuntje, die hem was opgevallen in de wedstrijd. "Hij doet alleen alles met zijn rechtervoet, maar soms zul je ook je linkervoet moeten gebruiken om sneller te zijn", besloot Van Gaal.