Louis van Gaal over Oranje: 'Met een mindere selectie werd ik in 2014 3e, ik verwacht van deze groep meer'
i

Getty Images

Louis van Gaal over Oranje: 'Met een mindere selectie werd ik in 2014 3e, ik verwacht van deze groep meer'

Rick Kraaijeveld • 14:23, 20-11-2022 / Laatste Update: 18:47, 08-01-2024

Louis van Gaal en Virgil van Dijk hebben vooruitgeblikt op de start van het WK op maandag tegen Senegal. Het ging onder andere over de keeperskeuze, Memphis Depay en de verwachtingen.

De bondscoach en aanvoerder stonden de buitenlandse- en Nederlandse pers te woord. 1 van de eerste vragen ging direct over de One Love-campagne. Ze gaven aan dat politieke vragen niet meer beantwoord zouden worden. "De focus ligt op voetbal", zei Van Gaal.

Keepersdiscussie

Van Gaal kreeg de vraag of de keuze van de keepers is gemaakt. Daar kwam een mooi dialoog uit:

Louis: "Ja, ik weet dat wel."

Journalist: "Ga je ons dat vertellen?"

Louis: "Nee, die krijg je niet."

Journalist: "Waarom niet?"

Louis: "Ik geef nooit de opstelling prijs."

Journalist: "Was het een moeilijke beslissing?"

Louis: "Nee, makkelijke keuze. Omdat ik overtuigd ben van de keuze die ik heb gemaakt."

Daarmee was dat onderwerp afgedaan.

Memphis

Er werd ook gevraagd naar de situatie van Memphis Depay, over zijn fitheid en speelminuten. En ook even over de rap die hij op de dag van de Oranjeselecties bekendmaking deelde. Van Dijk werd gevraagd of hij met Memphis daarover gesproken had. "Wij spreken dagelijks met elkaar, op voetbalgebied en zorgen dat hij er klaar voor is. Dat is het belangrijkste op dit moment, het WK begint voor ons morgen en daar ligt de focus op."

De bondscoach werd gevraagd hoe hij Memphis in de gaten heeft gehouden en hoe hij keek naar de timing van het rapnummer. "Ik heb al contact gezocht toen hij geblesseerd was, daarna heb ik hem gevolgd en mensen op hem gezet. Die met hem zijn proces nauwkeurig konden controleren en gadeslaan. Toen is hij verkast naar Amsterdam en daar heb ik ook mensen daarop gezet. Ik denk dat wij alles van elkaar weten en hoe zijn blessure het beste verloopt voor hem." over het rapnummer zei Van Gaal het volgende: "Ik luister niet naar die rap van Memphis, dat is niet mijn muziek."

Verwachtingen en opstelling

De bondscoach liet weten veel vertrouwen te hebben in het team. Hij stelde zelfs dat dit team beter was dan de mannen die 3e werden op het WK in 2014. "We zijn met een mindere spelersgroep in 2014 3e geworden en met deze groep verwacht ik meer. Maar dat is afhankelijk van technisch, tactisch vermogen maar ook een beetje geluk."

Wat betreft de opstelling liet hij weinig los, wel legde hij uit waar hij keuzes op baseert. "Ik kijk naar een balans van creatieve spelers. Ik wil er daar zo'n 3-4 van in mijn team hebben. Mis ik Memphis, dan gaat Cody Gakpo sneller spelen dan Davy Klaassen, omdat we dan een extra creatief iemand nodig hebben."