Luuk de Jong Ajax PSV Voorbeschouwing
Luuk de Jong scoorde al zes keer achter elkaar tegen Ajax in de Eredivisie. © Pro Shots
i

Luuk de Jong scoorde al zes keer achter elkaar tegen Ajax in de Eredivisie.

Luuk de Jong bedwingen? Ajax moet beelden van PSV-spits in De Kuip bekijken

Rick Kraaijeveld • 18:00, 01-02-2024 / Laatste Update: 19:59, 01-02-2024

Ajax staat aanstaande zaterdag een zware klus in eigen huis te wachten. De nog altijd ongeslagen nummer één PSV komt langs met een doelpuntenmachine in de spits. Tegen Ajax scoort Luuk de Jong ook nog eens makkelijk, hoe gaat de jonge defensie van Ajax hem beteugelen?

PSV komt als ongeslagen koploper van de competitie langs bij Ajax, bij het terugdenken aan de vorige editie zullen veel Ajacieden nog hoofdpijn krijgen. PSV gaf in het thuisduel de doodsteek aan Ajax en zette de Amsterdammers op de achttiende en laatste plaats van de Eredivisie. In de geschiedenis van de club was dat nog nooit gebeurd. Tijd voor sportief revanche, want dichtbij komen op de ranglijst lijkt een utopie. 

Het gaat alweer een stuk beter met de thuisploeg van aanstaande zaterdag, ze staan op de vijfde plek in de Eredivisie. Toch is het verschil met PSV levensgroot. Bovendien incasseerde Ajax dit seizoen al 35 doelpunten, waar PSV er maar acht tegen kreeg. Ook scoorde PSV verreweg de meeste goals van de competitie, dankzij Ajax-angstgegner Luuk de Jong

Luuk de Jong tegen Ajax

Luuk de Jong houdt van doelpunten maken tegen Ajax, hij scoorde al zes keer achter elkaar tegen Ajax in de Eredivisie. In totaal lukte hem dat negen keer tegen de Amsterdammers, waarvan bijna driekwart met het hoofd. Saillant detail: in De Kuip heeft De Jong het lastig tegen elke tegenstander. 

Bekijk hieronder in een compilatie-video van ESPN de beste momenten uit eerdere ontmoetingen tussen Ajax en PSV in de Eredivisie.

Ook tegen Ajax weet hij maar niet te scoren in De Kuip. Toch waren dit doelpuntrijke wedstrijden: 5-3 in de laatste Johan Cruijffschaal-editie en in de TOTO KNVB Bekerfinale van het jaar (1-1, 3-2 na strafschoppen). De laatste goal die De Jong in De Kuip maakte was in 2012 voor FC Twente. Als PSV'er scoorde hij dus nooit in het stadion van Feyenoord. 

Als we terugkijken naar de eerste wedstrijd tussen de nummer één en vijf van dit seizoen valt er weinig meer te vergelijken. Onder John van ’t Schip is het achterin bij Ajax al wat beter geregeld, al blijft de defensie een pijnpunt voor de trainer. De spoeling is dun: Gaston Ávila is vermoedelijk een jaar lang uitgeschakeld en Josip Sutalo is ook niet beschikbaar. Van ’t Schip moet al een tijd werken met het jonge defensieve duo van Jorrel Hato en Devyne Rensch, waarbij Rensch van origine niet eens een echte centrale is. Ajax zal dan ook niet de focus niet op het centrum moeten leggen. 

Toevoer PSV bestrijden

Het piepjonge centrale duo zal hopen op een debuut van Jordan Henderson vlak voor hen op de nummer zes-positie. Daarmee is er al wat meer body aan het centrum gegeven en kan een directe bal vanuit het midden op kapstok Luuk de Jong vermeden worden. Waar Ajax vooral voor moet waken zijn de zijkanten van PSV. Met name de opkomende Sergiño Dest kan nog wel eens een plaaggeest worden voor Ajax, aan de wat zwakkere linkerkant van PSV.

De goals in de vorige editie kwamen vrijwel allemaal via ruimtes aan de zijkant, daar ligt dus een belangrijke taak weggelegd voor de jonge backs. Hato was niet bestand tegen de luchtduels met Luuk de Jong, dus zal de toevoer moeten worden bestreden. Hirving Lozano was on fire in de vorige editie, maar haalt na zijn blessure bij lange na nog niet het gewenste niveau bij PSV. Dat is dan weer gunstig voor Ajax, net als de blessure voor Noa Lang. Bakayoko is de andere overgebleven buitenspeler, daar zal Ar’jany Martha het vast en zeker zwaar mee gaan krijgen. 

Thuisvoordeel Ajax

Ajax toont onder John van ’t Schip meer onverschrokkenheid aan in eigen stadion, iets wat onder Maurice Steijn en Hedwiges Maduro nog niet te zien was. Dat spreekt in het voordeel van de Amsterdammers tegen PSV. Voorin wordt Steven Bergwijn nog steeds gemist maar liet Ajax zien ook zonder hem genoeg kansen te creëren. Tegen Heracles floreerde Ajax door snel de bal naar voren te spelen en zo snel mogelijk bij de goal te komen. Brian Brobbey is erg in vorm en daar moet gebruik van worden gemaakt. 

Het publiek zal hopen op een debuut van Jordan Henderson, al valt het te betwijfelen of hij al is klaargestoomd om in de basis te starten. Hij zal in ieder geval een belangrijke rol kunnen spelen in dit piepjonge Ajax in een topper als deze. Voor hem zou er een belangrijke rol weggelegd zijn om Malik Tillman te bedwingen. De nummer 10 van PSV, is dé spelverdeler bij de Eindhovenaren. De grootste zwakte van Ajax dit hele seizoen zijn kinderlijke fouten achterin én in de opbouw. Belangrijk is om in ieder geval alert te blijven in de tweede helft, ook al staat Ajax voor. PSV scoorde van de 62 doelpunten 39 keer in de tweede helft.