Maarten Stekelenburg trekt de handschoenen uit: zet een punt achter zijn loopbaan
i

Pro Shots

Maarten Stekelenburg trekt de handschoenen uit: zet een punt achter zijn loopbaan

Rick Kraaijeveld • 16:14, 18-05-2023 / Laatste Update: 05:46, 12-12-2023

Maarten Stekelenburg stopt er mee aan het eind van dit seizoen, zo laat Ajax via de kanalen weten. De 40-jarige keeper was de laatste jaren reservekeeper bij Ajax en zal zondag bij de wedstrijd Ajax-FC Utrecht afscheid nemen van het publiek. Hij was 21 jaar actief als keeper in het profvoetbal.

Stekelenburg begon zijn carrière bij de club waar hij in de jeugd begon: Ajax. Zijn debuut maakte hij in 2002. Lang was hij daar de onbetwiste nummer 1 en zo haalde hij ook al gauw het Nederlands elftal, waar hij in 2004 debuteerde. Op het WK in 2010 was Stekelenburg erg belangrijk voor Oranje, een jaar later ging hij dan ook weg bij Ajax.

Transfers

Hij kwam bij AS Roma terecht maar vertrok na 2 jaar richting Engeland om bij Fulham te keepen. Daar werd hij het seizoen erop verhuurd aan Monaco en het jaar daarop weer aan Southampton. In 2017 maakte hij de overstap van Fulham naar Everton, om in 2020 terug te keren bij Ajax. En daar kreeg hij het ineens weer druk.

André Onana was daar de onbetwiste nummer 1 maar hij raakte geschorst wegens de dopingovertreding. Zo kreeg Stekelenburg ineens weer de kans. Dat deed hij zó goed, dat hij zelfs mee mocht naar het EK in 2021 én 1e keeper werd op 37-jarige leeftijd.

Blessures

Stekelenburg werd gedurende zijn carrière behoorlijk getergd door blessures. Maar vooral een liesblessure heeft hem erg lang aan de kant gehouden. Hij liep deze in oktober 2017 op en stond ruim 200 dagen aan de kant. Later bij Ajax, in 2021, werd hij hier weer aan behandeld waarna hij hetzelfde aantal dagen langs de kant stond.

De Ajax-keeper was een echte Ajax-man: hij speelde maar liefst 311 wedstrijden voor de club uit Amsterdam, waarin hij 121 keer de 0 hield. Daarna stond hij het meest onder de lat in Rome: 55 keer.