Marco van Basten is blij met idee van nieuwe buitenspelregel Arsène Wenger: 'Daar gaat het om'
i

Getty Images

Marco van Basten is blij met idee van nieuwe buitenspelregel Arsène Wenger: 'Daar gaat het om'

Rick Kraaijeveld • 15:20, 06-07-2023 / Laatste Update: 07:39, 12-12-2023

Marco van Basten was woensdagavond te gast bij Op1 en gaf daar zijn mening over de nieuwe buitenspelregel die Arsène Wenger, oud-trainer van Arsenal, graag zou zien. Daarin staat een speler pas buitenspel als het héle lichaam voorbij de buitenspellijn is. Van Basten vindt het goed dat Wenger met zo'n idee komt: "Er wordt in ieder geval over gesproken."

Van Basten was hoofd speltechnische ontwikkeling van de FIFA en hield er ook wel van regeltjes te veranderen; hij wilde buitenspel zelfs helemaal uit het voetbal laten verdwijnen. Wenger heeft nu zijn rol overgenomen en komt dus met een plannetje dat iets minder radicaal is. Het idee moet de aanvallende partij meer voordeel geven, iets wat Van Basten wel ziet zitten.

Doelpunten

Dat zorgt er volgens Van Basten voor dat er meer sensatie komt. "Om deze manier worden er meer doelpunten goedgekeurd. Daar gaat het om, doelpunten maken, dat is best moeilijk. Je wil meer doelpunten zien, dus dat moet je stimuleren." Het zal sowieso nog een tijdje duren voordat er iets met deze regel gaat gebeuren, zo beaamde ook Van Basten.

Pilot

De NOS meldde donderdag dat er volgens onbevestigde bronnen beweerd wordt dat de FIFA met dit idee wil experimenteren in jeugdcompetities in Nederland, Zweden en Italië.

De KNVB reageerde verbaasd toen de NOS dit hen voorlegde: "Bij ons is daar niks over bekend. Als de FIFA met een verzoek komt, dan staan we daar voor open. We staan altijd open voor vernieuwing en verbetering", meldde Hans Olde Olthof, de man van de technische staf van de scheidsrechterszaken.