Matchfixing makkelijker tijdens corona: 'Veel meer verdachte wedstrijden dan voor pandemie'
i

ANP

Matchfixing makkelijker tijdens corona: 'Veel meer verdachte wedstrijden dan voor pandemie'

Rick Kraaijeveld • 21:22, 26-04-2022 / Laatste Update: 14:45, 07-01-2024

Matchfixing was veel makkelijker tijdens corona dan voor de pandemie. Dat is de conclusie van een bijeenkomst van de UEFA en Interpol, dinsdag in Den Haag. Ook afgevaardigden van voetbalbonden, politie en justitie uit bijna 50 landen waren aanwezig. Een hoge functionaris van Europol meldde dat tijdens de covid-19-tijd er veel meer verdachte wedstrijden dan daarvoor waren.

Het was de 1e keer dat er op zo'n grote schaal vergaderd werd over dit onderwerp, maar dat was ook wel nodig. Burkhard Mühl, hoofd van de afdeling financiële en economische criminaliteit bij Europol, laat namelijk weten dat er een toename is van het aantal 'verdachte uitslagen'. Hij zegt dat dit komt door corona. "Spelers, trainers en andere medewerkers kregen in die periode minder geld, want elke club had het financieel zwaar. Het is dan logisch dat zij makkelijker verleid kunnen worden tot machtfixing."

Samenwerken

Al jarenlang wordt er hard gewerkt om matchfixing te bestrijden, alleen wordt er vaak gezegd dat er geen samenwerking is tussen bonden en politie. Daar wil iedereen nu verandering in brengen, beginnend met dit soort bijeenkomsten.