Mediaoverzicht: 'Turkije perst sap uit sinaasappel, Oranje kan onder De Boer WK niet halen'
i

EPA

Mediaoverzicht: 'Turkije perst sap uit sinaasappel, Oranje kan onder De Boer WK niet halen'

admin • 11:11, 25-03-2021 / Laatste Update: 00:18, 05-01-2024

Al een beetje bijgekomen van de zeperd van Oranje bij Turkije? Nederland verloor kansloos met 4-2 en de Turkse media wisten niet wat ze zagen. Dit schreven ze!

Het begint met een bonte mix van koppen in de Turkse media over het eerste succesje van de Maansterren. Habertürk, Milliyet en Sabah komen superlatieven, chocoladeletters én pagina's tekort om de zege op Oranje in woorden en foto's te vatten.

Historische overwinning

Van ‘Burak Yilmaz sloopt Nederland’ tot ‘Turkije perst sap uit sinaasappel’. "Dit is een historische overwinning", schreef Habertürk. "Vergeet niet dat het Oranje is waartegen we speelden, een gestructureerd elftal. Maar gelukkig beschikt Turkije over een heel goede ploeg, zo bewezen ze tegen Nederland,  met een heel goede bondscoach."

'Verbaas je niet als Oranje zich niet plaatst'

Waar Senol Günes werd bewierookt in de Turkse media, kreeg collega Frank de Boer er flink van langs. "Dit elftal bracht geen enkel antwoord op het Turkse elftal. Zo'n ploeg hebben we gedurende lange tijd niet gezien. Verbaas je niet als Oranje zich niet plaatst voor het WK in Qatar, zeker niet met bondscoach De Boer aan het roer."

'Held van Istanbul'

Milliyet en Sabah zien in Burak Yilmaz de ‘Held van Istanbul’. "De beul van Oranje heeft Nederland gesloopt en een nieuw hoofdstuk toegevoegd aan onze voetbalgeschiedenis." Yilmaz, spits van het Franse Lille, scoorde al voor de 5e keer tegen Oranje, meer dan Cristiano Ronaldo en Jan Koller, die beiden 4 keer trefzeker waren tegen Oranje. Hij is na de de Duitse aanvaller Klaus Allofs in 1980 de 1e speler die een hattrick produceert in een ontmoeting met Nederland.

Enige minpuntje

"We haalden een heel hoog niveau", schreef Sabah. "De spelers hebben hun taak perfect uitgevoerd en hierdoor de wedstrijd naar zich toegetrokken. We zijn erin geslaagd om het aanvalsspel van het Nederlands elftal te verstoren. Het enige minpuntje: we hadden geen antwoord op de invallers Davy Klaassen en Luuk de Jong."

Lesje effectiviteit

Ook de niet-Turkse media ontkwamen niet aan de afgang van Oranje. Het Duitse Kicker sprak van ‘een sensationele start van de WK-kwalificatie in Istanbul’ en de Franse sportkrant L’Équipe is lyrisch over uitblinker Burak Yilmaz. ‘Nederland kreeg een lesje effectiviteit van de nieuwe Turklse held'.