Met deze 7 'noodoplossingen' moet Jürgen Klopp zijn defensie bij Liverpool de komende weken invullen
i

Liverpool FC via Getty Images

Met deze 7 'noodoplossingen' moet Jürgen Klopp zijn defensie bij Liverpool de komende weken invullen

Martijn Baars • 15:08, 02-02-2021 / Laatste Update: 16:50, 07-01-2024

Voor Liverpool-coach Jürgen Klopp blijft het behelpen en puzzelen met zijn defensie, ook na de winterse transferperiode. Vaste krachten Virgil van Dijk en Joe Gomez zijn al lange tijd uit de roulatie met zware knieblessures en maandag werd duidelijk dat ook Joël Matip dit seizoen niet meer in actie komt door een blessure aan zijn enkelband. Wat zijn de opties voor Klopp de komende maanden?

Liverpool haalde op Deadline Day nog 2 verdedigers naar Anfield, maar veel supporters van The Reds vragen zich sterk af of zij echt voor versteviging van de defensie gaan zorgen. Veel puntenverlies kan Liverpool zich niet meer veroorloven in de Premier League, waarin koploper Manchester City 4 punten voorsprong heeft met een duel minder gespeeld.

Zwaar programma

De ploeg van Pep Guardiola komt zondag op bezoek bij Liverpool, maar de titelverdediger speelt woensdagavond eerst nog thuis tegen Brighton. Daarna wachten voor Liverpool weer confrontaties met Leicester City, Everton en RB Leipzig in de achtste finales van de Champions League. Dit zijn de 6 spelers waar Klopp de komende maanden uit kan kiezen. Mogelijk zijn Gomez en Van Dijk in de laatste weken van het seizoen weer beschikbaar. 

Ozan Kabak (20) - Turks talent gehuurd van Schalke

Van de hekkensluiter van de Bundesliga naar de titelverdediger van de Premier League? Jazeker. Het zal voor Ozan Kabak waarschijnlijk ook een verrassing zijn geweest dat Liverpool in de zoektocht naar een nieuwe verdediger afgelopen week nog bij hem uitkwam. Kabak heeft met 77 duels voor Galatasaray, VfB Stuttgart en Schalke 04 al de nodige ervaring, maar met de club uit Gelsenkirchen presteerde hij al 1,5 jaar zeer matig. Schalke kreeg dit seizoen al 49 tegengoals in 19 duels, waarvan Kabak er 14 speelde. Liverpool huurt Kabak eerst een halfjaar voor 1 miljoen euro. Als de Engelse topclub tevreden is over het Turkse talent, neemt Liverpool hem voor 20 miljoen definitief over. Kabak hoopt komende zomer op een basisplaats op het EK, maar heeft met Merih Demiral (22, Juventus) en Caglar Söyüncü (24, Leicester City) geduchte concurrentie.

Ben Davies (25) - van middenmoot Championship naar de landskampioen

Stel je voor: Ajax zit in de defensieve zorgen en had op Deadline Day nog Sander Fischer overgenomen van Excelsior. Dat had voor flink wat verbazing gezorgd. Dat gebeurde dus ook in Engeland toen landskampioen Liverpool maandag de 25-jarige Ben Davies overnam van Preston North End, de nummer 11 van het Championship. Sepp van den Berg (19), die in 1,5 jaar pas 4 duels in de hoofdmacht van Liverpool speelde, werd betrokken in de deal en maakt het seizoen op huurbasis af bij Preston. De linksbenige Davies speelde voor Preston 129 duels in het Championship, maar werd ook verhuurd aan clubs uit League One en League Two. Liverpool betaalde slechts 570.000 euro voor Davies, maar de vraag is of hij direct klaar is voor het grote werk tegen spitsen als Gabriel Jesus, Jamie Vardy en Dominic Calvert-Lewin. 

Fabinho (27) - uitstekende opbouwer, maar geen pure verdediger

De kans lijkt klein dat Klopp zijn 2 aanwinsten direct veel gaat laten spelen, zeker niet samen. 12-voudig Braziliaans international Fabinho zal de komende maanden dan ook nog steeds veel achterin te zien zijn. Van de 27 wedstrijden die hij dit seizoen al speelde, stond Fabinho al 21 keer centraal achterin. Op het middenveld heeft Klopp genoeg keuze en omdat Fabinho al enige ervaring had als verdediger (vooral als rechtsback) kwam hij begin dit seizoen achterin te staan na de blessures van Van Dijk en Gomez. Fabinho is een uitstekende opbouwer. Met een pure verdediger als Van Dijk, Gomez of Matip naast hem zou het in de meeste wedstrijden dan ook uitstekend werken, maar nu wordt er ook verdedigend veel gevraagd van Liverpool. Soms te veel, getuige de mindere resultaten van Liverpool dit seizoen.

Jordan Henderson (30) - als routinier wennen op nieuwe positie

Jordan Henderson stond de afgelopen weken ook al 5 keer centraal achterin. Voor hem is het volledig nieuw. De aanvoerder uit Sunderland speelde sinds zijn komst in 2011 al 387 wedstrijden voor Liverpool. De eerste 382 allemaal op het middenveld, de laatste 5 in het hart van de verdediging. Tegen Fulham (1-1) en Southampton (1-0 nederlaag) ging dat nog niet goed naast Fabinho, maar afgelopen week won Liverpool in Londen wel 2 keer knap met Henderson achterin: op bezoek bij Tottenham Hotspur en West Ham United werd het 1-3. Wel stond Henderson toen naast Matip en Nathaniel Phillips, 2 echte verdedigers. Aan zijn inzet en tactisch inzicht zal het bij Henderson niet snel liggen, maar zijn wendbaarheid en snelheid kunnen wel eens een zwakte zijn tegen razendsnelle spitsen als Jamie Vardy of Marcus Rashford. 

Nathaniel Phillips (23) - handige stand-in, maar geen basiskracht

Nathaniel Phillips speelde dit seizoen tot nu toe 5 wedstrijden: 3 zeges en 2 gelijke spelen. Met hem achterin lijkt het dus wel goed te staan, maar toch is Klopp nog niet helemaal overtuigd van zijn kwaliteiten. De 23-jarige en 1,90 meter lange verdediger uit Bolton heeft van alles een beetje, maar heeft niet de topkwaliteiten die horen bij een speler van Liverpool. Vorig seizoen deed Phillips het goed op huurbasis bij VfB Stuttgart (promotie naar de Bundesliga), waarna Klopp besloot hem terug te halen naar Anfield. Handig voor erbij, maar voorlopig ook nog niet meer dan dat. Wellicht komt dat in de komende maanden nog.

Rhys Williams (19) - lang en talentvol, maar nog niet sterk genoeg

De 19-jarige Rhys Williams is 1,96 meter lang, een goede opbouwer en kan uitstekend opbouwen. Hij mocht dit seizoen al 12 keer meedoen van Klopp, waarvan 6 keer in de Champions League: 2 keer 1 minuutje tegen Ajax, maar ook 4 basisplaatsen. Na zijn sterke optreden tegen FC Midtjylland (2-0 winst) op 27 oktober als invaller voor Fabinho na 30 minuten was Klopp enorm onder de indruk van Williams. Toch liet hij hem pas 2 keer meedoen in de Premier League. In de FA Cup, waarin Liverpool onder Klopp steeds snel wordt uitgeschakeld, maakte Williams nog een flinke fout waarna Marcus Rashford kon scoren.

Williams is talentvol en lang, maar ook een beetje lanky. Slungelig dus. Maar daar kan hij aan werken. De gym in met Van Dijk, dan is hij over een paar jaar klaar om de verdediging van Liverpool te leiden. Nu is het vooral nog een kwestie van ervaring opdoen, goed kijken en bijspringen als Klopp om hem roept. De in Preston geboren Williams speelt overigens al sinds zijn 10e voor Liverpool. Rechtsback Trent Alexander-Arnold, die net als linksback Andrew Robertson gewoon weer een goed seizoen kent, zelfs al sinds zijn 6e.

Neco Williams (19) - vooral een optie op rechtsback

Rhys Williams en Neco Williams zijn geen familie, maar ze hebben genoeg overeenkomsten. Allebei zijn ze 19 jaar en ook Neco speelt al lang voor The Reds, sinds zijn 8e. Deze Williams komt uit Wrexham, in het noordoosten van Wales. Williams mocht vorig seizoen al 11 keer meedoen en heeft nu ook al 11 optredens achter zijn naam staan. Williams is opgeleid als rechtsback, maar daar heeft hij supertalent Alexander-Arnold voor zich. Met zijn snelheid kan hij de komende tijd echter ook wel eens een optie worden in het hart van de defensie.

Klopp heeft dus 7 opties voor zijn verdediging. Allemaal hebben ze hun kwaliteiten, maar toch zal hij met smart wachten op de rentree van Gomez en Van Dijk. De vraag is: doet Liverpool tegen die tijd nog mee om de prijzen?