Met deze uitslagen gaat Turkije naar het WK in plaats van Nederland of Noorwegen
i

AFP

Met deze uitslagen gaat Turkije naar het WK in plaats van Nederland of Noorwegen

Martijn Baars • 10:15, 16-11-2021 / Laatste Update: 06:59, 07-01-2024

Iedereen kijkt vanavond naar Nederland-Noorwegen in de laatste wedstrijd van de WK-kwalificatie. Maar dat duel kan er ook zomaar voor zorgen dat geen van beide landen zich plaatst voor het WK van 2022 in Qatar. Turkije hoopt namelijk ook nog op een klein wonder.

Nederland is nu nog koploper in Groep G, met 2 punten voorsprong op zowel Turkije als Noorwegen. Aangezien doelsaldo boven alles gaat, lijkt Oranje aan een gelijkspel genoeg te hebben om zich te plaatsen voor het WK. Wordt het gelijk bij Nederland-Noorwegen, dan moet Turkije flink scoren uit bij Montenegro om zich nog te kunnen plaatsen te plaatsen. Nederland heeft nu een doelsaldo van +23 en Turkije een doelsaldo van +10.

Turkije hoopt dat Noorwegen wint

Dat betekent dat Turkije dan dus met minimaal 13 goals verschil van Montenegro moet winnen om zich dan op doelsaldo te plaatsen voor het WK. Maar het kan ook veel makkelijker voor de Turken. Als Noorwegen in de Rotterdamse Kuip wint van Nederland, gaat het land van Haaland op punten over Oranje heen. Turkije heeft net zoveel punten als Noorwegen en gaat met een gewone zege ook over Nederland heen met hetzelfde aantal punten als Noorwegen.

Doelsaldo in voordeel van Turkije

Doelsaldo wordt dan bepalend en dat is nu heel licht in het voordeel van Turkije: +10 ten opzichte van +9 van Noorwegen. Turkije moet dus hopen dat Noorwegen wint van Nederland en zelf winnen van Montenegro. De Turken moeten zorgen dat ze met 1 goal verschil meer winnen van Montenegro dan dat Noorwegen van Nederland doet. Dan wordt het toeteren geblazen.

Kortom, Turkije plaatst zich voor het WK als:

- Nederland-Noorwegen in een gelijkspel eindigt en Turkije met minimaal 13 goals verschil wint van Montenegro.

- Of als Noorwegen wint van Nederland en Turkije wint van Montenegro. Enige kanttekening is dat Noorwegen dan niet met meer goals verschil mag winnen dan Noorwegen.

Stand Groep G:

1. Nederland 9-20 (31-8)

2. Turkije 9-18 (25-15)

3. Noorwegen 9-18 (15-6)

4. Montenegro 9-12 (13-13)

5. Letland 9-6 (8-13)

6. Gibraltar 9-0 (3-40)