'Mythisch Anfield': Nog nooit won een Nederlandse club op Anfield van Liverpool
i

Getty

'Mythisch Anfield': Nog nooit won een Nederlandse club op Anfield van Liverpool

Jeroen Rooseboom • 17:57, 13-09-2022 / Laatste Update: 11:20, 07-01-2024

Ajax kan vanavond in het Champions League-duel met Liverpool zorgen voor een primeur. Nog nooit won er een Nederlandse club op Anfield.

Liverpool is al 15 wedstrijden op rij ongeslagen tegen een Nederlandse club. Alleen de eerste keer ging het mis voor The Reds. Dat was op 7 december 1966 toen Ajax in de legendarische mistwedstrijd in Amsterdam met 5-1 te sterk was. Een week later werd het op Anfield door 2 goals van Johan Cruijff en 2 goals van Roger Hunt 2-2.

Pas 54 jaar later nam Liverpool revanche op Ajax in de groepsfase van de Champions League. Zowel in Amsterdam (eigen goal Nicolás Tagliafico) als op Anfield (doelpunt Curtis Jones) werd het 1-0 voor Liverpool. Beide duels werden vanwege corona gespeeld in een leeg stadion.

Lees ook: TV-gids: op deze zender is Liverpool – Ajax te zien

AZ'67

8 duels op Anfield leverden Nederlandse ploegen slechts 5 goals op. Net als Ajax in 1966 kon AZ (toen nog AZ ‘67) in 1981 2 keer juichen in Liverpool. Ondanks treffers van Kees Kist en een eigen goal van Phil Thompson verloren de Alkmaarders met 3-2, een uitslag die na de 2-2 in de heenwedstrijd uitschakeling in de Europa Cup 1 betekende.

Vitesse

Ook Vitesse leed een nederlaag in Liverpool. In 2002 was een goal van Michael Owen voor de thuisclub genoeg om met 1-0 te winnen in de derde ronde van de UEFA Cup. In Arnhem was Owen 2 weken eerder ook de enige doelpuntenmaker.

Lees ook: Bezorgen Bergwijn en Kudus jou bakken met geld tijdens Liverpool – Ajax?

PSV

Danny Koevermans is de laatste speler die namens een een Nederlandse club scoorde op Anfield. Dat deed hij als spits van PSV op 1 oktober 2008 in de groepsfase van de Champions League (3-1). Veel waarde had zijn doelpunt niet, want door goals van Dirk Kuyt, Robbie Keane en Steven Gerrard stond Liverpool al met 3-0 voor.

PSV speelde 3 jaar op rij op Anfield. Zonder veel succes overigens. In 2006 verloren de Eindhovenaren met 2-0 in de groepsfase, in 2007 (kwartfinale van hetzelfde seizoen) won Liverpool met 1-0.

FC Utrecht

De laatste Nederlandse club die een positief resultaat boekte tegen Liverpool is FC Utrecht. In de groepsfase van de Europa League in 2011 hield de ploeg van Ton du Chatinier de uiteindelijke poulewinnaar zowel uit als thuis op 0-0.

Lees ook: Waarom sommige Liverpool-fans de minuut stilte voor de Queen willen verstoren