Naci Ünüvar, die voor Turkije koos, praat nauwelijks Turks: 'Thuis altijd Nederlands'
i

Pro Shots

Naci Ünüvar, die voor Turkije koos, praat nauwelijks Turks: 'Thuis altijd Nederlands'

Martijn Baars • 12:00, 24-08-2023 / Laatste Update: 00:02, 12-12-2023

Naci Ünüvar koos een half jaar geleden voor een eventuele interlandcarrière bij Turkije. De buitenspeler, die dit seizoen op huurbasis van Ajax naar FC Twente ging en donderdag met Twente in Turkije tegen Fenerbahçe speelt, blikte tijdens en na de persconferentie terug op die keuze.

"Een keus op gevoel. Ik heb met de trainers gesproken en ben er superblij mee”, zegt Ünüvar tegen Tubantia. Opvallend: de speler van Turkse afkomst heeft moeite met de Turkse taal. Hij lacht. "Ik kan het Turks wel verstaan, maar ik doe zo’n persconferentie het liefst in het Engels. Bij ons thuis werd er altijd Nederlands gesproken.”

Alles in Nederland

Ünüvar werd in Zaandam geboren en speelde zelfs al in Turkije: vorig seizoen op huurbasis bij Trabzonspor. Maar hij speelt al z'n hele leven in en voor Nederland. Hij klom vanuit de Ajax Jeugd op naar Jong Ajax, zat af en toe bij de selectie van het eerste en is nu Eredivisie-minuten aan het maken bij FC Twente. Daarnaast speelde hij 33 wedstrijden in diverse jeugdelftallen van Nederland (tot en met Oranje Onder 19). Totdat hij in maart koos voor Turkije en daar 1 wedstrijd speelde voor de Onder 21.