Nederland heeft nog maar één concurrent over voor WK 2027: VS en Mexico haken af
Oranje Leeuwinnen / Getty Images

Nederland heeft nog maar één concurrent over voor WK 2027: VS en Mexico haken af

00:20, 30-04-2024 / Laatste Update: 00:28, 30-04-2024

Nederland, België en Duitsland maken steeds meer kans om het WK voetbal voor vrouwen in 2027 te organiseren. De Verenigde Staten en Mexico hebben zich teruggetrokken.

Die twee landen organiseren samen met Canada al het WK 2026 voor mannen en komen er nu achter dat de dubbele organisatie een te grote klus is. De VS en Mexico richten zich nu op het WK van 2031: "Een WK organiseren is een enorme klus, door extra tijd te nemen om ons voor te bereiden kunnen we de impact van het toernooi maximaliseren."

De enige andere overgebleven kanshebber is Brazilië. Op 17 mei zal op een FIFA-congres worden gestemd welk land (of landen) het WK 2027 mag organiseren.

Speelsteden in Nederland, België en Duitsland

Bij de presentatie van het bid heeft de KNVB ook al de mogelijke speelsteden bekendgemaakt: Brussel, Charleroi, Genk, Gent, Amsterdam, Eindhoven, Heerenveen, Enschede, Rotterdam, Dortmund, Düsseldorf, Gelsenkirchen en Keulen.

In het bid staat duurzaamheid hoog in het vaandel en daarmee hopen de drie landen hoge ogen te gooien. De KNVB zei eerder: "De steden zijn geselecteerd met de ambitie om het meest duurzame WK ooit te organiseren en dus de afstanden tussen de verschillende stadions zo klein mogelijk te maken. Doordat de afstand tussen de stadions maximaal 300 kilometer is, kunnen zowel de teams als de supporters het reizen tot een minimum beperken."

Oranje Leeuwinnen

De Oranje Leeuwinnen hopen in 2027 voor het eerst de WK-titel te pakken. Nederland deed pas driemaal mee aan het WK, maar werd in 2019 al wel eens tweede. De Leeuwinnen wonnen in 2007 wel het EK.