KNVB presenteert officieel bid voor WK 2027 samen met België en Duitsland
i

ANP

KNVB presenteert officieel bid voor WK 2027 samen met België en Duitsland

Rick Kraaijeveld • 10:52, 08-12-2023 / Laatste Update: 12:07, 05-01-2024

De KNVB heeft samen met de Belgische- en de Duitse voetbalbond hun bid ingeleverd voor het WK voetbal voor vrouwen in 2027 bij de FIFA. Het heet BNG2027 en het moet een toernooi voor iedereen worden. "De hele wereld moet zich welkom voelen en een voetbalfeest kunnen vieren in een gastvrije, vriendelijke en veilige omgeving", noteerde Gijs de Jong secretaris-generaal van de KNVB, op de website.

Het officiële bid van Nederland in samenwerking met België en Duitsland is vrijdag ingediend bij de FIFA, het moet een uniek toernooi worden op verschillende vlakken. In ieder geval ook qua duurzaamheid. De kandidaat-speelsteden zijn Brussel, Charleroi, Genk, Gent, Amsterdam, Eindhoven, Heerenveen, Enschede, Rotterdam, Dortmund, Düsseldorf, Gelsenkirchen en Keulen. Daar zit een reden achter.

Duurzaamheid

Dit WK moet duurzamer dan ooit worden, is het doel van de 3 bonden. De KNVB schrijft in het persbericht: "De steden zijn geselecteerd met de ambitie om het meest duurzame WK ooit te organiseren en dus de afstanden tussen de verschillende stadions zo klein mogelijk te maken. Doordat de afstand tussen de stadions maximaal 300 kilometer is, kunnen zowel de teams als de supporters het reizen tot een minimum beperken."

Ook is het de bedoeling dat de fans op een bijzondere manier van een fanplein naar het stadion kunnen lopen. "Gegarandeerd een onvergetelijke ervaring voor alle fans, waarbij veiligheid voorop staat."

Commerciële stijging

Commercieel moet het WK ook veel gaan doen. "Het doel is om de inkomsten met 50% te verhogen ten opzichte van het WK in 2023, onder andere door verkoop mediarechten, besparen door compactheid. maximaliseren van inkomsten uit Europese sponsoren en een succesvolle kaartverkoop. FIFA zal met deze inkomsten voetbalbonden wereldwijd kunnen ondersteunen om het vrouwenvoetbal verder te ontwikkelen."

Mocht het WK in deze 3 landen gaan plaatsvinden, is de loting in Brussel.