Nederland waarschijnlijk in pot 2 van de WK-loting: mogelijk in de poule al tegen Brazilië of Frankrijk
i

Pim Ras Fotografie

Nederland waarschijnlijk in pot 2 van de WK-loting: mogelijk in de poule al tegen Brazilië of Frankrijk

Martijn Baars • 16:10, 22-03-2022 / Laatste Update: 04:36, 12-12-2023

Het Nederlands elftal zit op 1 april zo goed als zeker in pot 2 tijdens de loting voor het WK in Qatar. Dat blijkt uit de procedure voor de loting in Doha, die de FIFA dinsdag heeft vrijgegeven.

De wereldranglijst van 31 maart bepaalt de indeling van de potten. Gastheer Qatar en de 1e 7 landen op de mondiale ranking zitten in pot 1. De nummers 8 tot en met 15 vormen pot 2. Nederland staat op dit moment 10e op de wereldranglijst, maar oefent voor 31 maart nog tegen Denemarken (26 maart) en Duitsland (29 maart).

Voorlopige potindeling

Momenteel is dit de potindeling. Let op: deze kan nog veranderen! Ook zijn nog lang niet alle landen bekend, omdat er nog WK-kwalificatiewedstrijden gespeeld moeten worden en daarna soms ook nog play-offs.

Pot 1: Qatar, België, Brazilië, Frankrijk, Argentinië, Engeland, Spanje en Denemarken.

Pot 2: Nederland, Duitsland, Zwitserland, Kroatië, Servië

Pot 3: Iran

Pot 4: Zuid-Korea

Afrika

In Afrika en Europa zijn deze maand de laatste kwalificaties en komen er nog meer dan 10 landen bij. Italië en Portugal strijden bijvoorbeeld waarschijnlijk tegen elkaar om 1 WK-ticket en zijn dus nog niet in bovenstaand overzicht meegenomen. Daarnaast komen de 5 Afrikaanse landen die mee mogen doen aan het WK ook deze maand uit de koker rollen als de onderlinge play-offs gedaan zijn. De winnaars van de volgende duels zien we ook op het WK: Egypte-Senegal, Kameroen-Algerije, Ghana-Nigeria, Congo-Marokko en Mali-Tunesië.

2 Europese landen in 5 van de 8 poules

De loting, die om 17.00 uur Nederlandse tijd begint, begint met pot 1 en eindigt met pot 4. Tijdens de loting zijn 29 van de 32 deelnemers aan het WK bekend. 5 van de 8 poules tellen 2 Europese ploegen. Teams uit andere werelddelen dan Europa worden tijdens de loting gescheiden.

De openingswedstrijd van het WK is op 21 november, de finale op 18 december.