Niet Lewandowski maar Messi: enorm veel kritiek op uitslag Gouden Bal-verkiezing
i

EPA

Niet Lewandowski maar Messi: enorm veel kritiek op uitslag Gouden Bal-verkiezing

Martijn Baars • 10:12, 30-11-2021 / Laatste Update: 21:21, 11-12-2023

In Duitsland snappen ze helemaal niks van de 7e Ballon d’Or-zege van Lionel Messi. De Argentijn beleefde niet het beste jaar in zijn loopbaan, terwijl Robert Lewandowski meerdere records brak. Duitse media zijn daarom kritisch op France Football, de organisator van de verkiezing.

BILD snapt er weinig van. "Er bestaat weinig twijfel of hij de beste speler ooit was, maar voor deze verkiezing werd er gestemd op de herinnering aan Messi. Maar in dat geval: waarom heeft iemand als Pelé de prijs niet gewonnen? Hij was ook ooit een goede speler. Dit was gewoon niet verdiend. Sinds vanavond zullen er veel whiplashes zijn omdat de mensen hun hoofden schudden."

'Hij had het verdiend'

Op de clubwebsite van Bayern München liet directeur Oliver Kahn eveneens weten dat hij het onterecht vindt dat Lewandowski niet heeft gewonnen. "In onze ogen had hij het verdiend", schrijft hij op de site van de Rekordmeister. "Maar hij is ook zonder Gouden Bal iedere dag fantastisch. Volgend jaar maakt hij zeker weer kans."

Goals en prijzen

Critici wijzen vooral naar de cijfers. Lewandowski was in dit kalenderjaar liefst 54 keer trefzeker, 14 keer vaker dan Messi. Bovendien schoot de Poolse spits zijn ploeg daarmee naar de Duitse landstitel. EN kroonde hij zich met Bayern München tot wereldkampioen. Messi won dit jaar in clubverband de Copa Del Rey en leidde Argentinië naar de eerste hoofdprijs in jaren. In de zomer versloeg hij Brazilië in strijd om de Copa América.

Zelfs Messi vindt het oneerlijk

Ook op Twitter is veel kritiek over de keuze voor Messi, die de verkiezing met 33 punten verschil in zijn voordeel won. Twitteraars vinden dat Lewandowski voor de 2e keer op rij is beroofd van de prestigieuze prijs. Daar kon Messi zich zelf deels in vinden. "Ik wil je zeggen dat het een eer is om met jou te strijden", reageerde hij na afloop. "Vorig jaar had jij de Gouden Bal verdiend, daar was iedereen het erover eens. Ik hoop dat ze die alsnog aan je kunnen geven, want dat verdien je.”