Nog even wachten: 2 Champions League-plekken nog niet definitief binnen voor Nederland
i

Pro Shots

Nog even wachten: 2 Champions League-plekken nog niet definitief binnen voor Nederland

Joris Kaper • 09:47, 17-03-2023 / Laatste Update: 02:22, 12-12-2023

Nederland moet nog even wachten met het lopen van een grote coëfficiëntenpolonaise! De 2 vaste Champions League-plekken zijn namelijk nog niet definitief binnen, ondanks de geweldige uitslagen van AZ en Feyenoord. Sporting Portugal versloeg namelijk Arsenal in de 8e finales van de Europa League en dus kan het land, op papier althans, Nederland nog voor blijven op de coëfficiëntenranglijst.

Nederland liep dankzij de resultaten van AZ en Feyenoord weer uit op Portugal, maar het was niet genoeg om de 2 vaste tickets al veilig te stellen. Nederland heeft momenteel 58,900 coëfficiëntenpunten. Nummer 7 Portugal heeft 55,882 punten. Het gat tussen de nummers 6 en 7 bedraagt dus 3,008 punten. Maar het lijkt vrijwel onmogelij voor Portugal om dat verschil de komende maanden nog goed te maken.

Maximale score Portugal lijkt zeer onwaarschijnlijk

Benfica en Sporting Portugal zijn Europees nog actief. Zij kunnen in de toernooien allebei nog maximaal 2 coëfficiëntenpunten scoren. Als beide clubs met alleen maar zeges de toernooien winnen, voegt Portugal 4 punten toe aan het totaal. Dat lijkt zeer onwaarschijnlijk, maar dat is wel genoeg om Nederland voor te blijven op de ranglijst. En in dat geval moeten ook AZ als Feyenoord snel uitgeschakeld worden.

Punten Portugal

FC Porto werd dinsdag uitgeschakeld door Inter in de Champions League en als ook Sporting zou worden uitgeschakeld, waren de 2 CL-plekken voor Nederland definitief. Dat lukte niet en dus moeten we nog even geduld hebben tot de volgende ronde. Benfica speelt daarin in de kwartfinales, terwijl Sporting bij de laatste 8 in de Europa League staat.

Punten Nederland

De Nederlandse deelnemers AZ en Feyenoord deden uitstekende zaken. Feyenoord bereikte dankzij de monsterzege op Sjachtar Donetsk de kwartfinales van de Europa League. Dat leverde in totaal 0,600 punt op: 0,400 voor de zege en 0,200 als bonus voor het bereiken van de laatste 8.

AZ schakelde Lazio uit met een 2-1-zege en dat zorgde eveneens voor 0,400 punten. Het bereiken van de kwartfinales van de Conference League levert helaas geen bonuspunt op.