Ongeloof over Nederlandse VAR na Arsenal - Bayern München? 'Hoe is dat geen penalty?'
Bukayo Saka valt over het been van Manuel Neuer / Getty Images

Ongeloof over Nederlandse VAR na Arsenal - Bayern München? 'Hoe is dat geen penalty?'

06:26, 10-04-2024 / Laatste Update: 11:05, 10-04-2024

Arsenal speelde dinsdagavond met 2-2 gelijk tegen Bayern München. Het hád ook 3-2 kunnen worden voor de thuisploeg, als sterspeler Bukayo Saka in de slotseconden een penalty had gekregen. De scheidsrechter en de VAR wilden er echter niks van weten. En ook Bayern had wat te klagen.

De media in Engeland vragen zich af of het niet toch een penalty was, de valpartij van Saka. Rio Ferdinand, oud-verdediger van Manchester United, wist zeker dat de bal wel op de stip had gemoeten. Hij zei als analist van TNT Sports: "Hoe is dat geen penalty? Met de VAR en alles kan ik niet geloven dat er geen strafschop is gegeven."

Ook Saka ging na de wedstrijd nog verhaal halen bij scheidsrechter Glenn Nyberg. De Nederlander Pol van Boekel de VAR van dienst. Harry Kane speelde namens Bayern München en zag op het veld hoe Saka over het been van Bayern-keeper Manuel Neuer viel. Hij zei na afloop: "Het is 50/50. Als ik bij hem in het team had gezeten, had ik ook geroepen dat het een penalty was."

Overenthousiast Arsenal dankt invallers voor gelijkspel tegen Bayern München in Champions League

9 april 2024, 22:53

Arsenal en Bayern München zijn in de heenwedstrijd van hun kwartfinale van de Champions League blijven steken op een gelijkspel: 2-2. De thuisploeg speelde voor het eerst in jaren weer eens bij de laatste acht en dat zorgde soms voor iets te enthousiaste spelers, waardoor er foutjes in de ploeg slopen. Die kwamen Arsenal bijna duur te staan, maar invallers Leandro Trossard en Gabriel Jesus redden de meubels.

'Geen penalty in mijn ogen'

Scheidsrechter Nyberg krijgt steun uit onverwachte hoek. Oud-Arsenal-spits Ian Wright was duidelijk op X: "Geen penalty in mijn ogen. Werk te doen in München." Op sociale media is de discussie of Saka opzettelijk zijn been in de richting van Neuer houdt, zodat hij er overheen kan vallen.

Check hier de samenvatting van Arsenal - Bayern München, met het penaltymoment in de laatste seconden:

Ook Bayern wil een penalty

Ook Bayern München vindt dat het een penalty had moeten krijgen. Arsenal-keeper David Raya tikte de bal vanaf de vijf meter naar verdediger Gabriel Magalhães, die vervolgens de bal met zijn handen pakte en opnieuw op de vijfmeterlijn legde. De spelers van Bayern schreeuwden om een strafschop en ook trainer Thomas Tüchel was woedend.

"De scheidsrechter maakt hier een enorme fout”, vertelde Tüchel bij TNT Sport. "Hij toonde geen lef. Ik besef ook wel dat die een aparte situatie is. Maar ik ben pas écht boos omwille van de uitleg van de arbiter. Hij vertelde ons doodleuk dat hij de fase wel degelijk had gezien. Maar dat hij er geen penalty voor gaf, omdat het zogezegd een kinderlijke fout was en dit een kwartfinale in de Champions League is. Hij hééft de handsbal dus gezien. Wat voor een vreselijk excuus is dit? Hoezo, een kinderfoutje? Een volwassen fout, ja. We zijn kwaad omdat dit een cruciale beslissing in ons nadeel is."

Check hier het penaltymoment met Gabriel:

Ook Bayern-spits Kane voelde zich bestolen: "Dat is de duidelijkste strafschop die ik ooit heb gezien."

Bayern München - Arsenal

Na de 2-2 in Londen staat volgende week woensdag de return in Duitsland op het programma. De wedstrijd begint op 17 april om 21:00 uur.