Onveilige stadions; Deze week een brief op deurmat van alle stadioneigenaren
i

Pro Shots

Onveilige stadions; Deze week een brief op deurmat van alle stadioneigenaren

Martijn Baars • 13:19, 12-11-2021 / Laatste Update: 05:15, 07-01-2024

Er lijkt in Nederland veel meer aan de hand te zijn dan alleen maar de ingestorte tribune bij NEC. In dat stadion werden honderden scheuren over het hoofd gezien tijdens een inspectie en wie zegt dat dat dan niet zo zou zijn bij andere stadions.

Daarom moeten álle 34 stadions van Nederland een goed worden gecontroleerd. En snel! "Met een oproep om de constructieve veiligheid na te gaan", laat een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Zaken weten aan de NOS.

Vooral staantribunes zijn belangrijk om eens goed te checken. In Nijmegen waren 93 springende mensen genoeg om een gedeelte van de Goffert in te laten storten. En dat zijn er dan nog relatief weinig die op een onveilig gedeelte hebben gestaan. Dit kan dus overal gebeuren.

Geen stress

"Er vindt al meerdere keren per jaar een periodieke controle op de constructie plaats", laat de persvoorlichter van de Johan Cruijff Arena weten. "We zien geen aanleiding om extra inspecties te doen, maar we houden ons aan eventuele verzoeken van het ministerie van Binnenlandse Zaken hieromtrent."

De Kuip? "Die is honderd procent veilig", verzekert stadiondirecteur Jan van Merwijk. "We hebben een oud stadion, ja, maar we inspecteren jaarlijks op constructieve veiligheid. Er is een extern bureau dat die inspecties doet. In juni was de laatste."