Ook Dwight Lodeweges stopt bij Oranje en gaat in de Eredivisie aan de slag: 'Dat is niet logisch'
i

Pro Shots

Ook Dwight Lodeweges stopt bij Oranje en gaat in de Eredivisie aan de slag: 'Dat is niet logisch'

Martijn Baars • 11:44, 13-07-2021 / Laatste Update: 03:45, 06-01-2024

Dwight Lodeweges (63) blijft niet actief worden als assistent-bondscoach van Oranje. Hij wordt namelijk bij PEC Zwolle de assistent van Art Langeler. Lodeweges tekent een contract voor 2 seizoenen, zo meldt De Stentor. Lodeweges staat dinsdag al naast Langeler voor de groep.

Dat betekent dat Lodeweges dus niet bij Oranje blijft. De KNVB had nog een optie om het contract van Lodeweges te verlengen. Daar werd na het vertrek van De Boer geen gebruik van gemaakt. "De optie moest vandaag worden gelicht, maar we zijn het er allebei over eens dat het nu niet het moment is", zei Lodeweges na het vertrek van Frank de Boer als bondscoach. "Om vast te leggen dat een nieuwe coach per se met mij moet werken, dat is niet logisch. Dat vindt de KNVB en dat vind ik zelf ook."

Man van PEC Zwolle

Lodeweges was bovendien al 2 keer eerder werkzaam in Zwolle. Hij arriveerde er voor het eerst in 1998, toen hij er 3 jaar hoofdcoach was. In 2016 keerde Lodeweges, geroemd om zijn voetbalkennis, voetbalvisie en analytisch vermogen, terug in Zwolle. Eerst bij de jeugd, later werd hij als assistent van John van ’t Schip, die op dat moment - met wisselend succes - verantwoordelijk was voor het eerste. Verder was Lodeweges ook hoofdtrainer bij FC Groningen, NEC, SC Cambuur en SC Heerenveen. Vervolgens was hij actief als assistent-bondscoach. Eerst van Ronald Koeman, later van Frank de Boer.

Interim-bondscoach

Bovendien zat Lodeweges ook als interim-bondscoach op de bank bij Oranje. Met Lodeweges als eindverantwoordelijk verloor Oranje in de Nations League met 0-1 van Italië en daarna werd Polen met 1-0 verslagen.